АктуалноВластГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Преговорите с ЕИБ ще продължат около шест месеца

Обществено обсъждане ще реши кои да са първите реализирани проекти с пари от кредитната линия, ако договорът с Европейската инвестиционна банка бъде подписан

Близо 310 милиона лева ще е Бюджет 2020

Преговорите с ЕИБ преди подписване на договор за кредитна линия ще продължат около шест месеца, разбра се от изявление на кмета Здравко Димитров пред медиите днес, малко след като общинският съвет даде зелен светофар за голям общински дълг от финансовата институция.

„Имаме ги проектите, те са готови. Преговорите с банката за започнати отдавна. Те не са започнали от вчера и няма да завършат утре. Условията на предложената кредитна линия от ЕИБ са под процент лихва, без такса за погасяване, без предварителни такси, седем години гратисен период и 24 години връщане”, каза градоначалникът.

„ Данъците категорично няма да бъдат увеличени въз основа на този заем”, увери той.

Ако се сключи договор с ЕИБ администрацията ще реши след обществено обсъждане кои да са първите проекти, които да бъдат реализиране със средства от кредитната линия.

„Ще го решим заедно, всички. Има важни инфраструктурни проекти, без които Пловдив не може”, каза Димитров.

В отговор на въпросите от опозицията къде е „златният дъжд над Пловдив” той заяви, че държавата помага на града, като за пример в това отношение посочи предстоящото завършване на кръговото на Асеновградско шосе и предстоящото продължение на Околовръстното до Скобелева майка.

Той допълни, че Бюджет 2020 се доработва в момента. Финансовата рамка на града ще е около 310 милиона лева. Преходен остатък няма да има, защото всичко е похарчено. Проектът на бюджет на Община Пловдив ще бъде публикуван на сайта на 10 януари, публичното обсъждане е предвидено за 20 януари. Той ще бъде внесен за гласуване на сесията на Общинския съвет на 11 февруари.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. Всеки следващ гербав крадец обсъжда как точно да разходим големата пара…смятай какво крадене и лапане се заформя отново…колко фирми и цели кланове ще станат скромни милионери , пак Номенклатурата ще клати халтурата, на балъците им остава да го духат!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина