АктуалноБългарияГласовеГрадътМненияНовиниПод лупа

Преговорите със собствениците на имота на Централен пак са до… никъде

На практика наследниците не могат да оперират с парцела

Един от всички 26 иска 1 00 000 лева

Тотев: Община Пловдив никога няма да разреши строителство там

Таня Грозданова

Ако в началото на  годината рефренът бе „Общината няма зор за частния двор“ на площада, то с приближаването на 2019 зорът взе да идва и той е голям. Коментарът на градоначалника бе направен дни, след като собствениците си оградиха парцела на Централен. Тогава Иван Тотев отказа да разкрие пред медиите каква ще е стратегията на юридическия му екип по отношение на оградения имот зад Централна поща, за който се водя дългогодишни спорове между двете страни. Днес по време на подписването на Меморандум за сътрудничество между ОФ“Пловдив 2019“ и НДК кметът повдигна завесата около стратегията.

Към днешна дата рефренът там е „Ние все пак имаме врем да стигнем до споразумение. Това са реалностите… не казвам дали ни харесва или  не,“ коментира Тотев. Под имане на време той визира линейния график за ремонта на площада, според който, нови настилки на Централен зад Пощата ще се полагат най-рано през месец март 2019-а година.

Кметът Тотев още веднъж напомни, че Община Пловдив има претенции, защото това е част от площада и фактически попада в границите на съществуващо техническо съоръжение. Поради тази причина се готви заповед към реститутите за осигуряване на достъп в рамките на ремонта на площада.

Що се касае за преговорите по покупката на „частния двор“, те отново са на изходна позиция, стана ясно още днес. Градоначалникът потвърди, че преговорите със собствениците са стартирали.

„Имахме няколко срещи с юрист който ги представлява, за да възложим оценка. В петък ме информираха, че между самите собственици има неразбирателство относно цената. Един от тях отново е поискал сумата от един милион лева. Това ни връща в първоначалната точка преди преговорите, тъй като ние сме склонни да платим такава цена,“ разказа Тотев.   

Припомняме, че в края на октомври този сценарии бе прогнозиран от адвокат Паулина Христева – представител на част от собствениците: „За сега мога да кажа, че има добра воля за преговори и от двете страни. Но както знаете собствениците са много, те са 26 човека и ще е проблем дори и един да не се съгласи с цената.“

Общината е готова да плати сума по оценка на лицензирани оценител, а тя със сигурност не е толкова, категоричен е той. По думите му, ще има още едни кръг от преговори, с надеждата да се стигне до разумно за всички решение, а именно да се възложи експертна оценка и да се види нейната стойност. После, при съгласие от страна на десетките собственици, тя ще се внесе и в Общински съвет за разглеждане, обясни най-добрия сценарии кметът.

„Ако трябва да бъдем честни оценка в годините не е правена,“ заяви Тотев. „Има суми, които са били искани. Един път е била около 400 хиляди лева, втори път – 600 хиляди, но всички тези суми са искани от някои от наследниците, без някаква стабилна основа. Просто това се емоционални суми – имам имот, продавам го за толкова“.

Тук обаче трябва да кажем, че информацията на кмета не е точна. Също както се размина с думите си и когато обяви преди няколко седмици, че не знае откъде е дошла информацията за оферта от 1 млн. лева, а тя се появи в медииното пространство през февруари т.г. и то от него.

Тогава адвокатът на част от собствениците Паулина Христева обяви пред репортер на Под тепето, че писмо – оферта с цена на парцела 1 000 000 лева е било входирано в общината на 23 ноември 2017 г, като цената е определена въз основа на оценката на парцела със сградите от лицензиран оценител през 2012 година. Тогава определената от експерта стойност бе 600 000 лева. Така че експертни оценки е имало, друг е въпроса дали са правени от експерт-оценители, фигуриращи в списъка на тези, с които работи Община Пловдив.

И двете страни в дългогодишния спор си теглят чергата към своя стан и това е абсолютно разбираемо.

Разходките по съдебни инстанции по повод петното зад Централна поща, на което през ноември миналата година все още имаше тенекиени магазини, започнаха през 2013-а година.

„Сложни са споровете с тях има три различни спора. Имаме висящи спорове за абсолютно всичко.“ Така кметът отговори на журналистически въпрос днес, запитан дали има спор по същество.

Насрещните искове между собственици и община валяха през годините, за да стигнат до един висящ към днешна дата, въпреки че кметът смята, че са повече, но препоръча на всички журналисти да се обърнат към юридическия отдел на общината за уточнение (бел.авт.: за това е прав, не му е работа да помни колко и какви дела води общината). Репортер на Под тепето бе първият, който се свърза с Мирослава Сукарева – експерт в отдела, който се занимава с казуса.

„В един момент делата бяха много, но приключиха. Наистина бяха няколко по различни причини – за заповеди за събаряне, за собственост, после второ за събаряне от други собственици, които не са участвали в предишното. Всъщност към днешна дата е останало  нерешено само последното, което чака дата за разглеждане от Върховния административен съд. То също бе спечелено от Община Пловдив, както и останалите, но в момента се жали на последна инстанция,“ коментира Сукарева.

Всъщност поглед в архивите на Под тепето показва, че това е така още от февруари тази година. „Има само едно висящо дело по казуса и то е за оспорване на законосъобразността на заповедта за събаряне на сградата. По него са обединени жалбите на няколко от собствениците на имота. Не съм уведомена за наличие на други дела, заяви тогава пред медията ни адв. Христева.

Според юристи извън администрацията обаче общината има законови варианти да се справи с казуса, без да води дълги преговори с 37 собственика.

„Във всеки един момент, в който ние имаме законова възможност да предприемем процедура по отчуждаване или спечелим дело, което казва, че не е необходима такава процедура, то ние винаги ще имаме вариант 2 и вариант 3. Не сме си затворили различните варианти за придобиване на имота. Преговорите са само едни от тези варианти. Другите варианти естествено изискват и повече време. Най-бързият е разбирателство и общо желание за решаване на казуса,“ коментира стратегията днес Тотев.  

В края на брифинга днес колега подхвърли идеята да бъдат намерени разкопки в парцела.

„Разкопки ще има когато някой започне да прави нещо на площада под наблюдението на археолог,“ репликира кметът извън протокола и добави, че според него на разстояние от 2 до 4 метра от подлеза няма как да има археология.

Надеждите на администрацията по безспорно много сложния казус са през тази седмица  да бъде взето окончателно решение „какво правим“.

Община Пловдив никога няма да позволи никакво строителство там, така че то е ясно – самите собственици дори да имат собственост, те не могат да я ползват, така че да работи за тях. Резонно е да имат желание да продават. Въпросът е на каква цена, заключи кметът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. А не важеше ли същото за „нашите“ хора, които някак случайно закупиха терена пред южната страна на пощата, в последния ден на мандата на доктора. Тотев им наброи 5.2 милиона, нищо че и те не можеха нищо да правят. Съответно, тези що да не вземат поне милион?! Та кметът сам вдигна мизата. Или тези не са наши? Наследниците на Кудоглу-благодетелят на Пловдив са за подигравки? Тъжно!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина