АктуалноГрадътКултураНовини

Превърнаха подлеза срещу Яворов в галерия на народното творчество

Инициативата Фолклорен подлез е част от програмата на  Пловдив Европейска столица на културата 2019

Артистично обновяване на съоръжението представя интригуващ подход към традициите

Едно от най-използваните подземни градски пространства на бул. „България“ вече е изпъстрено с колоритни образи от българския фолклор. Подлезът срещу Средно училище „Пейо Крачолов Яворов“ се превърна във Фолклорна галерия.

По стените на съоръжението оживяват уникални стенописи, показващи трудолюбието и ценностите на българите, бита и старите занаяти. Рисунките са дело на графити артиста Цветан Узунов (TSE) и са вдъхновени от фолклорното пано с фигури на български жени, дело на именития пловдивски художник Енчо Пиронков, което краси южната част на същия тунел.

По стените са изписани калиграфски и различни послания на кирилица и глаголица. Идеята е превръщането на подземните градски пространства в нетрадиционни обекти с културно-образователно съдържание и развитие на младежка публика към близкото читалище.

Официално Фолкорния подлез ще се открие идния понеделник. Проектът е по идея на младежка инициатива „ПОдЛЕЗНО“, част от програмата на  Пловдив Европейска столица на културата 2019 , в партньорство с Народно читалище „Георги Търнев -1900 г.“ и със съдействието на район „Северен“. След откриването, насрочено за  14 часа, ще се състои кратка лекция изнесена от представител на Института по етнография на БАН за трансформацията на българските традиции в наше време.

Снимки: Fb:Milen Siro Art.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина