АктуалноГрадътЗабравеният градИзпод тепетоМненияНовини

Поставиха три от колоните на Римския форум на площад Централен

Колоните са в оригинални размери и са с включени автентични части, които са намерени тук, обясни на място кметът

Три от римските колони на Форум Запад на площад Централен вече са поставени. Обновяването на пространството продължава, като фокусът на дейностите в момента са именно в частта с археологията от страната на Цар-Симеоновата градина. На място днес мина инспекция от общината, водена от кмета Иван Тотев.

„Колоните са в оригинални размери и са с включени автентични части, които са намерени тук. Строителите дават всичко от себе си. Продължаваме с изграждане на капителите, които са 1 метър отгоре. Ще покажем цялото великолепие.”, обясни градоначалникът.

„Колоните са поантата на обекта. Тяхната дантела на фона на зелената градина и графиката на каменните градежи прави пространството страхотно. Предстои довършване на всичко останало- каменните градежи, форумът с античните магазини, които ще завършим и които ще бъдат добре подчертани, а когато се озелени, обектът ще стане и зелено продължение на градината”, каза на терен проектантът арх. Румяна Пройкова.

В момента плочки са поставени около пощата и от северната страна на Цар-Симеоновата градина. Продължават и изкопните дейности и премахването на пръст в североизточна посока до Одеона, където археологът Мая Мартинова ще ръководи разкопките на място.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

17 коментари

  1. Колоните са от колонадата пред магазинчетата. Казват ни, че били 12 метра високи. Пак същите показват възстановки с арки, вместо с артитрави, понеже изглежда по-внушително, вероятно. Следва покрив. Е, магазинчета зад колонадата 15 метра ли са били високи? Нищо не пречеше да излеят колони като от форума в Рим, щеше да е още по-внушително за китайските туристи.

    1. „Арх“е, не бъди толкова сигурен за „китайски“ туристи, те си имат други ДЕСТИНАЦИИ. Качествени. Заможни каки АЛБАНКИ по-може да се сбъркат да се радват на антикоподобни архитрави, капители, аркади и колонади.
      Описваш съчинителските колебания на ТВОРЧЕСКАТА „АНАСТИЛОЗА“ сякаш си ти самото член на престъпната ментарджийска шайка, а? Признай!

    1. На колегата, който се тревожи дали „на живо изглежда“ по-добре от снимките нека обясним, че ХУБАВИНАТА на историческите или археологическите паметници се състои преди всичко в тяхната истинност, АВТЕНТИЧНОСТ. Без разхубавяване, молим, като начервосана стара фльорца.
      Как ще ни бъдат представени също има значение; но там възниква опасност да извадим очи вместо да изпишем вежди – виж „Света Марина“.
      А да се претендира, че колоните са „автентични“ понеже в бетона сложили истински ПАРЧЕТА си е нахалство, ние трева не пасем; и „височината“ си е измислена, да не говорим за „КАПИТЕЛИ“ които щели да набучат отгоре – те пък откъде се пръкнаха, от Порто Рико? Как не видяхме археоложката да ни покаже капител in situ?

  2. ЕТО ТАКА ЩЕ СЕ САМОИЗЛЪГВАМЕ ДО N-то коляно и поколения внуци и правнуци, че сме ИСТИНСКИ:
    http://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kmetut-Totev-ot-vurha-na-Foruma-Po-hubavo-e-Struvashe-si-883309

    Преди минути кметът на Пловдив присъства на издигането на внушителните автентични колони в разкопките край Централна поща. Това е само началото на изключителната визия, която ще придобие римският форум и площадното пространство в центъра на града.

    „Ще стане нещо уникално, това са реални колони. Представете си за какво нещо става въпрос. Това е великолепие, 12 метра са високи тези колони. Всичко правим с парите на пловдивчани“, каза кметът на Пловдив Иван Тотев.

    „Колоните са поантата на обекта. Когато това се озелени, ще стане прекрасно – едни зелени килими. Колоните са „, каза от своя страна арх. Пройкова.
    ==============
    БИЛИ „автентични от части, тъй като нямаме изцяло запазени“ = тъй де, значи НЕ СА АВТЕНТИЧНИ. НЯМА НАПРАВЕНА ДЕЙСТВИТЕЛНА АНАСТИЛОЗА, к’во ша са лъжем.
    На черното казват „тъмно-бяло“ . . .

  3. Йоце, Йоце, какиното!
    Они са грозни, да, “експертните“-възтановки у Перник, ама барем не се правят на ИСТИНСКИ, а само отбиват номера. Политкоректни интриги. (До време?)
    Докато в ЕСК2019 като попадне грамотен посетител и ти види вековечните стоманобетони ПРЕТЕНДИРАЩИ да са „антически“, и ги пипне, и ги щипне и помирише нима няма да му се изясни що за стока е Филибето?
    ПЕРНИК било Allegro Pretencioso, докато Пловдив – просто МЕНТЕ.
    Майно льо!

  4. Епа нЕма начин да не настигнемЕ и даже надминемЕ по сергиджийско-туристическа привлекателност даже прочутото с динозаврета из Балканите, че и до Албания НОВО СЕЛО.

  5. ОГРАНИЧЕНИ БРОЙКИ ИМАМЕ НА СКЛАД ДВА РАЗМЕРА ЕГИПЕЦКИ СВИНКСОВЕ И МУМИИ.
    ДИНОЗАВРИТЕ СВЪРШИХМЕ, НО ПРАТКАТА ОТ ТАЙЛАНД ЩЕ Е ВИСОКОКАЧЕСТВЕНнА.

  6. ВЕДНАЖ НАРУШЕНО СВЕЩЕНОТО ТАБУ ЗА ОПЕРЕТНА БУТАФОРИЯ ОТ БЕТОНИ; ПРОТИВ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ФАЛШИФИКАТИ (ПАНАГЮРСКИ СЪКРОВИЩА В ТРИ РАЗМЕРА, НЕ ОСТАНАХА!), ИМИТАЦИЯ НА ИСТИНСКИТЕ ЦЕННОСТИ – ТОГАВА ВЪЗНИКВА ВЪПРОСА ЗАЩО СА САМО . . . ТРИ?
    НЕ СТРУВА СКЪПО ДА СЕ „ИЗВАЯТ“ХУБАВИНИТЕ СЕРИЙНО.
    МЯСТО ИМА ИЗ ГРАДА, ПУЩИНАЦИ ЗА „ОБЛАГОРОДЯВАНЕ“ ЧЕ И В АДАТА; АКО ИМАМЕ СВРЪХПРОИЗВОДСТВО ТО АВСТРАЛИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПОИНТЕРЕСУВА ЗА ФНОСНА АНТИЧНОСТ МАРКА „ПРОЙКОВА“

    1. ПРЕДЛАГАМЕ ИЗГОДНИ ВЪЗСТАНОВКИ НА „ИЗТОЧНА ПОРТА“ И ПОДОБНИ ОБЕКТИ В ДВА ЦВЯТА – НЕНАДМИНАТО КАЧЕСТВО НА НАШИТЕ РОЗОВИ МРАМОРИ ОТ „ТРАКИЙСКОТО“ ЦАРСТВО.
      КОМПЛЕКСАРИ ПОЛУЧАВАТ 6% ОТСТЪПКА СЛЕД ПСИХИАТРИЧНО УДОСТОВЕРЯВАНЕ.
      САМО ДО СЕПТЕМВРИ, НЕ ОТЛАГАЙТЕ!

    1. Абсолютно си прав, „АРХ“, имитациите и фалшификатите в стил „академик“ БожоДим, сергиджия, лоялно се застъпват и доразвиват и процъфтяват и харесват от друг БУРГАЗЛИЯ изкукуригалата вещица баба РуПройкова – за срамотите!
      Имали включени автентични ЧАСТИ които били даже намерени ТУК, а не импортирани от Китай!
      „Поантата“ на обекта се оказва обикновено МЕНТЕ = бетонени колонади. Айде и малко АРКАДИ, що не!
      „Цялото великолепие“ според колегата инджинеринг Тотев, ИМПЕРИАЛист – толкова му разбира чотурата

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина