АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод небето

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин: Ние твърдо вярваме, че евентуалния избор на F-16 ще увеличи неимоверно много възможностите за сътрудничество

Няма вероятност визите за българи в САЩ скоро да отпаднат, каза в Пловдив той

Негово превъзходителство отказа да коментира вътрешната политика на България

Соня Попова

Често ми задават този въпрос, но ако трябва да съм много честен, в близко бъдеще не виждам възможност визите да отпаднат. Това каза днес в Пловдив посланикът на САЩ в България Ерик С. Рубин. Той бе в града, за да открие приключилия мащабен ремонт на едно най-старите учебни заведения в града на тепетата  – основно училище „Душо Хаджидеков“. Реновирането на сградата е финансирано от правителството на САЩ с 94 000 долара.

Негово превъзходителство поясни, че Америка прави всичко възможно, за да улесни процесът на кандидатстване и получаване на визи. „Хиляди българи кандидатстват за визи ежегодно. Само 5 000 млади българи кандидатстват за летните студентски бригади. Ние правим всичко възможно този процес да е най-опростен,“ уточни Ерик С. Рубин.

Посланикът отказа да коментира обстановката в страната, запитан от журналисти за протестите и евентуални предсрочни избори и как те биха се отразили на двустранните отношения, той заяви:

„По отношение на вътрешната политика, бих искал да кажа, че България е демократична държава, наш съюзник и сътрудник и аз не бих желал да коментирам демократична вътрешна политика. Мисля, че всеки ден двустранните отношения между нашите страни стават все по-силни и все по-крепки по в сферите образование, сигурност и отбрана. И все по-дълбоки по отношение на икономическото сътрудничество.“  

Все пак той взе отношение по темата за избор на нови изтребители за българската армия, запитан дали евентуалния избор на F-16 би дал ново ниво на отношенията между България и САЩ.

Ние силно подкрепяме проекта на българското правителство и парламент за модернизация на въоръжени сили . Смятаме, че проекта със самолетите един важен аспект от това. Ние твърдо вярваме че F-16e  едно чудесно решение по отношение на техния капацитет, цена и оперативна съвместимост да подкрепят отбранителната способност на България. И ако България избере тези самолети това ще увеличи неимоверно много възможностите за сътрудничество между нас, както и оперативната съвместимост.“   

Кметът Иван Тотев посрещна в Община Пловдив по-късно днес посланика на и го покани да бъде специален гост на откриването на ЕСК на 12-ти януари догодина.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина