АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод лупа

Пореден парк е на път да изчезне в сърцето на Пловдив, алармират граждани

Нова схема за обезщетения срещу последните зелени терени, подозират пловдивчани

Районната администрация на „Северен“ пък твърди, че става дума за „политическо яхване“  

Стотици пловдивчани от Кършияка са се подписали в защита на зелената площ под Пешеходния мост до Новотела. Хората са притеснени, че малкия парк в квартала им ще бъде застроен.

Проблемът ни е изключително остър. Това е  единствената зеленина в района с единствената детска площадка, заявиха протестиращите. Те твърдят, че разполагат с информация, че теренът е на близки до управата на града собственици и дори заради зачестилите напоследък случаи със спорни парцели подозират, че в града е измислена нова схема за обезщетения срещу последните зелени терени.

В момента земята е предназначена за обществено обслужване и жилищно строителство. Според кадастъра, 326 квадратни метра от терена са общинска собственост. Протестиращите уточняват, че са отделени самостоятелно, което според техни експерти означава, че се подготвят за продажба и застрояване.  Съседен парцел в парка е от над 1300 кв. м.  е в съсобственост между частно лице(1/4) и общината(3/4). Прави впечатление, че той е включен  в Програмата за управление и разпореждане с общински имоти за 2019 г.. Тоест, местната администрация планира да се освободи от него, коментират протестиращите.

От инициативния комитет за запазване на парка до Пешеходния мост разказаха, че са имали среща с председателя на  „Съюз за Пловдив“. Дани Каназирева дошла на място в началото на седмицата и обещала на протестиращите подкрепа:  да внесе подписката им в Общинския съвет, както и да внесе  предложение до кмета и до главния архитект теренът да бъде отреден за зелена площ, а общината да изкупи частната ¼ и паркът да бъде спасен.

По този повод кметът на „Северен“ Ральо Ралев коментира в интервю за Радио Пловдив, че теренът е общински и за него няма заявени инвестиционни намерения. Той добави, че  темата се употребява с користни политически цели преди изборите.

 

Снимка: радио Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина