АктуалноМненияНовиниПод ножаСъдТемида

Полицай, убил човек на пътя, може да не лежи в затвора

Никола Ерелийски хванал самолета за чужбина няколко часа, след като присъдата му влязла в сила

Адвокатите му се позовават на изтекла абсолютна давност

Таня Грозданова

Сложен правен казус се разглежда днес в Окръжен съд Пловдив. Съдия Емилия Захова трябва да реши дали арестувания в Англия бивш униформен, който е причинил смъртта на човек, блъскайки го със 124 км/ч и пиян, е „излежал“ присъдата си по давност.

Никола Ерелийски хванал самолета за чужбина от Летище Пловдив часове, след като присъдата му от 2 години лишаване от свобода и отнемане на книжката за 5 години, е влязла в сила. Това се е случило на 22 март 2011-а година. Тогова той е признат за виновен за това, че на 30 август 2009 г. в Пловдив, в района на кръстовището на бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Момина сълза“, при управление на автомобил „Ауди“, със скорост над 120 км/ч е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Р. Н. Пострадалият таксиметров шофьор починал на 13.11.2009 г. Престъплението е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия 1,59 промила на хиляда. Към момента на инцидента Никола е бил служител на МВР.

В залата на съда днес дойде братът близнак на загиналия Васил Николов, който недоумяваше как полицай, убил човек на пътя, може да не лежи в затвора.

До август тази година бившият полицай се укривал от закона в продължение на близо седем години. Той е бил открит в Англия и екстрадиран в пловдивския затвор на 1 октомври 2018-а. 34-годишният Никола е арестуван на 17 август в град Мичам, Великобритания. Съдебните власти в Обединеното кралство са разрешили предаването му на българските съдебни власти.

Двете защитнички на Никола, от кантората на адв.Екимджиев, настояват пред Окръжния съд за незабавното му освобождаване от затвора. С мотив, че подзащитният им е неправомерно лишен от свобода, поради изтичане на 22 септември 2018 г. на абсолютната давност за изтърпяване на наказанието от осъдения.

Прокуратурата представи днес пред съда оперативно-издирвателни материали от полицията, а защитата поиска почивка, за да се запознае с тях. После ги оспори, като несъотносими. Според  адвокатите на бившия полицай, той е изтърпял наказанието си за лишаване от право да управлява моторно превозно средство, както и частта за лишаване от свобода, тъй като според разпоредбите на НК „срокът на изтичане на абсолютната давност не се прекратява от действия на изпълнителната власт, а само „обикновената“. Освен това бе изтъкнато, че Европейската заповед за арест на Никола е издадена едва през март тази година.

След пледоариите съдът се оттегли на съвещание.

Очаквайте решението.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина