АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Подпис на арх. Шинков в официалната документация за Кино Космос показва авторството му

Никой досега не е поставял под съмнение авторството на проекта.

Арх. Абаджиев и арх. Бакърджиев разполагат с проектната документация и оригинални чертежи

Няма по-сигурно доказателство за авторство от подписан и подпечатан проект от всички отговорни страни – инвеститори, проектанти и други видове отговорници, заявиха за „Под Тепето“ от екипа Абаджиев-Бакърджиев

Теодор Караколев

Странен казус се оформи около бъдещето на сградата на Кино Космос в Пловдив. Плановете за препроектиране на сградата на Община Пловдив срещат съпротивата на архитектурния екип Абаджиев-Бакърджиев, които работят съвместно с арх. Любомир Шинков. Според тяхната позиция, няма как да се работи върху сградата без съгласието на създателя на проекта, тоест носител на авторските права архитект Шинков.

Интересното в казуса обаче идва от несигурността на Община Пловдив в това дали действително архитект Любомир Шинков е проектант на сградата. Възрастният и все още жив творец е известен като създателят на Кино Космос, но съмнението у общинската администрация провокира търсене в архивни документации.

Самият арх. Шинков и неговите колеги арх. Абаджиев и арх. Бакърджиев разполагат с проектната документация (а не вестникарски изрезки, по израза на инж. Тотев), както и сканирани оригинални чертежи, които доказват авторството – нещо, което се знае от всеки пловдивски архитект, и което никой досега не е подлагал на съмнение. В проектната документация ясно си личат подписите на арх. Любомир Шинков, поставени през 1959 година, както и на отговорните лица от администрацията, печатът на Проектантска организация и т.н.

Документите са били предоставени на отдела за Обществени поръчки в Община Пловдив още преди броени месеци, а днес, след публикациите в медиите след изказването на инж. Иван Тотев, творческият екип отново ги е изпратил до общината. Няма по-сигурно доказателство за авторство от подписан и подпечатан проект от всички отговорни страни – инвеститори, проектанти и други видове отговорници, заявиха за „Под Тепето“ от екипа Абаджиев-Бакърджиев.

Към това може да се добави фактът, че почти цялата архивна документация на пловдивската Проектантска организация е в неизвестност. В търсене и желание за обществен достъп до този архив са работили множество архитекти в Пловдив, но засега без успех. Безспорно обаче е, че Кино Космос не е анонимен проект и не се е създал от нищото, а съществуващата документация показва единствено това, което целият Пловдив знае – автор е Любомир Шинков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина