АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Площад „Централен“ ще е готов през 2019 година

Настилката ще е бетон и гранит

Дежавю: Гласуват допълнително над 4 милиона за целта

Таня Грозданова

Общинските съветници на Пловдив решиха след вял дебат на днешното си редовно заседание настилката на площад „Централен“ да бъде изпълнена във варианта комбинация от бетон и гранит.  Според така внесеното предложение за избор между три варианта, това бе вторият.

Както се предполагаше, съветниците се спряха на междинния вариант на настилката от гранит и вибропресовани бетонни плочи, който бе препоръчан от ЕСУТ. Той бе приет с 33 гласа „За“, 6 „Против“ и 1 „Въздържал се“. Патриотите и  съветниците от БСП не подкрепиха предложението, а Божидар Здравков гласува въздържал се.

Припомняме, че Вариант – 2 предвижда комбинирана настилка на площада, разпределена така:  предимно гранитни плочи около територията на Форумния комплекс и вибропресовани от бетон по останалата част. В предложението, което се разгледа в местния парламент, имаше два подварианта. В единия случай ремонтът поскъпва с 4 733 000 лева без ДДС и има повече гранит, именно тази разработка била одобрена от НИНКН и ЕСУТ. Във второто предложение обаче Експертния съвет предлага и още една възможност – с по-малко гранит и по-малко доплащане, общо в размер на 4 229 000 лева с данъка. В крайна сметка бе предпочетено именно то.

Интересното в случая е, че другите варианти не са представени на НИНКН. Това стана ясно от питане на Николай Радев. Шефът на съветниците социалисти обаче не получи отговор на въпроса „защо“.

Простите сметки показват, че с тази сума проектът ще надхвърли 16 млн. лева. В другите два случая – ако плочките са от бетон, реконструкцията заедно с ремонта на подлеза щеше да излезе обявените 12 млн. лв. с ДДС, както е по договор с фирмата изпълнител „Драгиев и ко“. Третия вариант – изцяло от гранит, оскъпява цената на поръчката до 20 млн. лева.

Заради допълнителните средства кметът разясни по-късно в кулоарите, че ще е необходимо на следваща сесия съветниците да гласуват тези допълнителни пари.

По думите му, днешното решение бе необходимо, тъй като дава възможност да се правят поръчки за настилките. Нужно било време да се произведе толкова голямо количество плочки, затова те вече се поръчват с парите по проекта, които са отпуснати до момента. Той припомни, че те възлизат на 10 млн. лева без ДДС.

„Настилката на площад „Централен“ ще бъде от гранит и земелрок. Площадът се разделя от две антични улици, едната, минава покрай Форум – Запад, а другата отива към подлеза на Тримонциум, между тези две улици е така наречената Агора. Площта от тези „улици“ и Агората ще бъдат от гранит, всичко останало земелрок,“ обясни Тотев на микрофона в залата.

Сагата с плочките в Общински съвет се появи на дневен ред, тъй като реконструкцията на централния площад на Пловдив бе възложена на инженеринг. Именно този подход за изпълнение на значимите обекти в Града под тепетата е най-критикуван от гилдията на архитекти и проектанти, от опозицията, културтрегерите и широката общественост. Причините са, че една и съща фирма проектира и изпълнява, а после „естестевно“ се оказва, че парите за строително-монтажните работи са изчислени без одобрен технически проект и изготвените количествено-стойностни сметки не са точни.

На критиките на съветниците от опозицията кметът отговори с обяснението, че се гордее със старта на този проект. Той напомни, че администрацията му работи по него от 2012-а година. Тотев обясни, че не е направен вариант с архитектурен конкурс и обществена поръчка за такъв, защото той вече е проведен по всички действащи закони, визирайки надпреварата, спечелена от испанците от архитектурно студио FORA. „Няма как да ползваш един проект, колкото и прекрасен да е той, ако е направен, наложен върху карта на Гугъл,“ коментира Иван Тотев и припомни, че впоследствие се появил проблема с неуточнените граници на Цар-Симеоновата градина.

„Проектът за площад „Централен“ е голям и сложен проект, това е много важна тема за Пловдив. Реконструкцията на пловдивската главна улица започна още през 2004-2005 година и е започнала от улицата, а не от площада. Вече започнахме проекта и ще го завършим. До момента сме свършили страшно много работа – от 2012 година, когато започнахме реално да работим, макар и само по документи и днес, когато площадът вече е разкопан.

Тогава започнахме с археологическите разкопки, проведохме конкурс, няколко години съгласувахме задание за проектиране, което да бъде в конкурсната процедура, след това се оказа, че трябва да урегулираме границите на Цар-Симеоновата градина, като се наложи те да бъдат променени. След това започнахме работа по Форум – юг, после Форум – изток. Сама по себе си конкурсната процедура бе проведена по всички правила – участници от държави от 6 континента, международно жури, етапност, гласуване на победителя. Проектите обаче се оказаха неприложими, затова се стигна до инженеринг.“

„В рамките на 2019 година площад „Централен“ ще е готов. Сигурен съм, че след 15 години там ще има площад, здрав, предпочитан от хората. Много пъти съм казвал, че площадът е важна тема. Всеки очакваше за Европейска столица на културата той да е готов, но няма да стане. Имаме „Цар Борис Трети Обединител“. Там ще се проведе откриващото събитие с планираните гости“, заключи темата градоначалникът.

Що се отнася до подлеза на улица „Гладстон“, то това е втора тема и двата проекта нямат общо, тъй като вървят с два различни линейни графика, поясни Тотев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина