АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Площадката за деца, за която съседи върнаха багерите, че не я искат, вече е факт

Междувременно недоволните си извоюваха и паркоместа около нея (СНИМКИ и ВИДЕО)

Същите съкварталци, сега искат да махнат и единственото безплатно общинско футболно игрище в центъра  

Таня Грозданова

Със сигурност читателите на Под тепето няма как да не помнят историята за пловдивчаните, живеещи в центъра на града, които спряха багер, дошъл да прави детска площадка на 17 април тази година в междублоково пространство на ул. „Капинат Райчо“ от № 62-68 зад първия търговски център там. Десетина възрастни хора спретнаха грандиозен скандал за това на кмета на „Централен“ Георги Стаменов с аргументи от 30 години и мотиви, че децата са шумни, а на тях им трябват спокойствие и паркоместа. Може да си припомните емоциите от този ден във видеото.

За детската площадка имаше искане от над 200 млади родители в района и се наложи кметът Стаменов да влезе в ролята на медиатор. Той ги събра два дни по-късно в кабинета си, за да изглади ескалиралото напрежение. Мисията му се оказа успешна и на 25 април започна строежът на спорната детска площадка на ул.“Капитан Райчо“.

И  така няколко месеца по-късно площадката за игра на малки деца, за която съседи върнаха багерите, че не я искат, вече е факт. Днес на откриването лиснаха менче с вода кметът на Пловдив Иван Тотев  и райкметът Георги Стаменов. След това двама от главните действащи лица на случката със спрените багери –  80-годишен бивш професор от  Първа градска болница и 40-годишен таксиметров шофьор – пристъпиха към Стаменов да благодарят.

Това обаче не е чудо и преобръщане на представите им, че децата трябва да имат място за игра, просто те също получиха и получават своето. Възрастните протестърите, които не искат парк, играещи деца и зеленина,  обаче се оказаха упорити и вече научили пътя до кабинета на Стаменов продължиха с посещенията и исканията докато накрая успяха и с желанието си за асфалта за паркиране. Историята ви разказахме в статията „Живеещи на Капитан Райчо удариха бинго – места за паркиране за всички желаещи“.

Към днешна дата освен 55-те хиляди за детската площадка в  пространство, където върви междусъседска война „Коли Vs. Деца“, са вложени още 35 000 лева от бюджета на района в инфраструктурата около площадката, която е тотално реновирана. Реновирането се изразява основно в джобове за паркиране на коли.  Направени са около 25  паркоместа, подменени са настилките, включително и на стълбите пред входа на блока (бел.авт.: което не е задължение на общината, а на етажната собственост), където възрастна жена се е спънала, паднала е и си е счупила ръката.

Съседите продължиха и с натрапчивото настояване да бъде премахнато футболното игрище зад блока, защото децата „тупкат с топката по главите ни“. Екипът на Под тепето следи сагата в квартала и разбра, че още в края на август същите хора са успели да си издействат с натиск от администрацията да им изработи проект за премахване на футболно игрище и префасонирането му във фитнес на открито.

„След като е готов проектът, ще се съгласува с жителите в района и ако има тяхното одобрение или неодобрение, ще тръгнем към възстановяване на спортната площадка или реализиране на нова като фитнес на открито“, каза по време на откриването днес  районният кмет.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина