АктуалноГрадътНовини

Пловдив се покланя пред най-великата българска идея след Освобождението

Пловдивчани честват Съединението с поклон пред дейците му

На 7 септември в града се провежда първото масово поклонение

Таня Грозданова

Пловдивчани честват Съединението с поклон пред дейците му. Тържествата по случай 134-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив – 6 септември, започнаха под купола на Катедралния храм „Света Богородица“ тази сутрин, където Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай отслужи тържествен молебен.

Много политици и единици граждани на тържествения молебен за Съединението

Програмата продължи с полагане на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина, докъдето основните официални лица се придвижиха вкупом, а там ги очакваха още районни кметове и общински съвтници, както и малцина граждани.

Слово за делото на „едно обикновено овчарче, стигнало до мястото на председател на Народното събрание“, произнесе директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

„Днес, 130 години след неговата смърт, ние се покланяме пред подвига на революционера, участник в подготовката на Старозагорското въстание.Пред подвига на  апостола от Четвърти революционен окръг на съдбовното въстание от 1876 г., но и пред гения на летописеца…  в града, с който той свързва името си с най-великата българска идея след Освобождението – обединението на разпокъсаното Отечество! От неговите Записки поколения българи са научавали що е България.“

След летописеца на българските въстания по протокол дойде ред на Капитан Райчо. Барелефът на Символа на бългорското Съединение и родната войска стои на един от ъглите на площад Римски стадион и поднасянето на венци под него винаги минава някак набързо. Дядо Райчо, както с любов са го наричали пловдивчани, е единствената жертва, дадена за делото на Обединена България.

„На 7 септември в Пловдив се провежда първото масово поклонение пред този истински българин. Тогава населението на града е било около 33 000 души, във вестниците се съобщава, че над 20 000 са присъствали на неговото погребение,“ напомни Шивачев пред събралото се множество. 

През това време по булевард „Шести септември“ вече финишираха първите участници в едноименния маратон. Официалното награждаване на победителите е в 12 часа на площад Съединение.

По обяд на площада пред сградата на Общината музикантите от пловдивския Биг Бенд и техния диригент Николай Гешев, се срещаха отново с пловдивската публика, след лятната ваканция, като им честитиха празника с един незабравим концерт, включващ нови и традиционни произведения от богатия им репертоар.

Програмата продължава с:

18.30 часа  – Римски стадион

Концерт на групата „Ла Туна“ от Университета Алкала де Енарес в Мадрид, Испания

Вход свободен!

18.30 часа – Площад „Централен“, пред Военния клуб

Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“

19.00 часа – Площад „Стефан Стамболов“

„Фолклор…или просто музика!“-Празничен концерт “Богдан Трио Плюс“, ръководител Димитър Богданов, продуцент „KK company”

20.30 часа – Площад „Съединение“

Тържествена заря-проверка по повод 134-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина