АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Пловдив приема най-голямото световно събитие за консервация на мозайки

Догодина в града ще се състои 16-ото издание на „Международна конференция- триенале на Фондация ICCM за консервация на мозайки”, идват над 450 експерти от цял свят

Община Пловдив като съорганизатор ще инвестира 64 хиляди лева, средствата ще бъдат заложени в Културния календар за 2020г.

Пловдив ще е домакин на най-голямото световно събитие в сферата на консервацията на мозайки през 2020г. На сесията на местния парламент тази седмица старейшините ще гласуват предложение за подписване на споразумение между общината и фондация „Международен комитет за консервация на мозайки” за съвместна дейност при организацията на 16-ата „Международна конференция- триенале на фондация ICCM за консервация на мозайки” през октомври догодина. Кметството, като съорганизатор на събитието, ще инвестира 64 хиляди лева за реализирането му, които ще бъдат заложени в Културния календар през 2020г. Основният организатор от своя страна ще финансира конференцията с близо 250 хиляди лева.

„ Събитието от такъв ранг ще се организира за първи път в България като то е в съзвучие с кампанията за популяризиране на мозаечното наследство а Пловдив. Конференцията ще бъде свидетелство и за яркото ни присъствие в редиците на световната професионална общност в областта на изучаването, консервацията и реставрацията на мозайки. Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол е включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти, което прави планираната за 2020г. международна конференция важна за постигането на крайната цел на Община Пловдив”, се казва в предложението, което ще бъде гласувано в Общински съвет този четвъртък.

Триеналето ще събере в Пловдив над 450 експерти от цял свят, международно признати лектори и учени.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина