АктуалноГрадътНовини

Пловдив – индустриален град, който е Европейска столица на културата

Така определи Града под тепетата кметът Иван Тотев на откриването на IV-тото издание на икономически форум „Индустрия 4.0“

„Свършихме много работа, Пловдив се развива с бързи темпове,“ каза градоначалникът

Таня Грозданова

„Живеем в индустриален град, който през 2019 година е Европейска столица на културата. Съчетаването на много базови компоненти дава тази прекрасна възможност – да направим Пловдив още по-добро място за живот и работа.“ Това заяви кметът Иван Тотев в приветственото си слово пред  над 350-те участниците в IV-тото издание на най-големият икономически форум – „Индустрия 4.0“, който се провежда в града ни.

„Индустрия 4,0 се разви през последните години, тъй като е част от огромната промяна, която се случи в града ни. Пловдив е град, който се разви много и в различни направления, които работят заедно в едно общо цяло“, отбеляза още той и изтъкна, че това се дължи на свършената от управата работа.

Тотев изтъкна, че през последните години Общината работи активно с бизнеса, за решаване на проблема с липсата на кадри, като новатор в това направление. Пловдив има 17 дуални паралелки с над 40 компании, които ги подкрепят.

„Фокусът ни е в професионалното образование, което е важно за поддържане на енергията в производствения сектор, който заема 43% от индустрията на Пловдив, със 75 000 човека заети и положителна тенденция, която продължава да се развива“, допълни още кметът.

Тези данни са показателни, че Община Пловдив и Тракия икономическа зона са успешен пример за съживяване на производството и са на прага на следваща важна стъпка – внедряването на Индустрия 4.0.

Бяха цитирани данни на Националния статистически институт, че равнището на безработица в Южен-Централен район за второто тримесечие е 2,8 на 100. От друга страна региона на  Пловдив заема челни позиции в страната по брой създадени работни места във всички икономически сектори, според данни на Института за пазарна икономика.

„Винаги съм де възхищавал на умението на кмета Иван Тотев да бъде кратък и изчерпателен в речите си, по време на откриване на форуми,“ коментира икономистът Георги Стоев.

Мащабното събитие с над 350 участника се реализира от Капитал, Община Пловдив и Тракия Тех. Целта му е да се покажат добрите примери, както и възможностите за партньорство между бизнеса, правителството и местната власт за привличане на нови високотехнологични инвеститори и увеличаване на индустриалния капацитет на икономиката.

Основната цел на днешната конференция е да проследи мястото на българския бизнес спрямо технологичните промени и иновации. Бързо развиващата се индустриална база и специализация в ключови индустрии като IT и автомобилно производство, които извеждат страната ни и в частност – Пловдивския регион, като водеща атрактивна дестинация за развитие на бизнес и привличане на нови високотехнологични инвестиции, особено – в сферата на автомобилостроенето и аутсорсинга.

В рамките на икономическия форум ще бъдат представени най-добрите практики и опит от дигиталната трансформация от лидерите в индустрията в Европа. Той е една силна платформа за среща на индустриалните предприятия, консултанти и експерти. Водещи лектори са Томислав Дончев, заместник министър-председател, Владислав Горанов, министър на финансите, Росен Плевнелиев, президент на България (2012 – 2017) и член на Борда на директорите на Аутомотив Клъстер България, Стефан Стоянов, заместник-кмет в община Пловдив и други.

Очаквайте подробности.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина