АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Пловдив замразява идеята да вземе летището

Кметът: Засега не смятаме да влизаме в тези „горещи картофи“

Таня Грозданова

Община Пловдив временно ще оттегли мераците си да получи Летище „Пловдив“ от държавата. Това съобщи кметът Иван Тотев. Промяната в идеята идво от факта, че преди дни Апелативният съд в Пловдив излезе с решение, което остави аеропорта без перон и част от пистата, направена през 2009 година.

„С това решение, което излезе, ситуацията става по-сложна и държавата трябва да поеме инициативата. Мисля, че не бива в момента да влизаме в тези „горещи картофи,“  коментира Тотев.

На този етап собствеността на гражданското летище край Крумово е държавна. Припомняме, че имаше двата опита то да бъде отдадено на концесия, които се провалиха. Аеропортът се стопанисва от държавата фирма „Летище Пловдив“ ЕАД, но има и друга, частна компания със същото име, регистрирана като АД, в което има и малка държавна собственост. Именно частното акционерно дружество  претендира за терените. Съдебните дела между двете фирми вървят от 2015 година, когато летището спря да плаща наема от 20 000 лева на месец за ползване на перона и другите сгради, които се водят собственост на дружеството.

Имено поради делата общината смята да замрази идеята, докато не се изкаже и последна инстанция.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина