АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Пловдив върна президента на Германия 30 години назад във времето (ГАЛЕРИЯ)

Франк-Валтер Щайнмайер застана пред фрагментите от Берлинската стена

Президентът на Германия впечатлен от Европейската столица на културата

Пловдив върна 30 години назад във времето президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Държавният глава на Федералната република застана пред изрисуваните от знакови графити артисти фрагменти от Берлинската стена, подредени около Римския стадион в изложбата „Изкуството на свободата”. Разглеждането на експозицията, която остана в града по-дълго от предвиденото специално за посещението на Щайнмайер, бе основна спирка от разходката на немския президент в Европейската столица на културата. Пред бетонните късове той изрази надежда, че проектът, посветен на 30-годишнината от падането на Берлинската стена, ще намери свое естествено продължение в Пловдив. Оказа се, че това е напълно възможно. Има идея един от германските художници, творили върху Стената, да дойде в Пловдив и да изрисува фасада на знакова сграда в центъра на града. За реализирането й работят и от посолството на Германия у нас.

„Желаем Ви така добре да продължите се развивате в икономическо отношение и като Европейска столица на културата да имате голяма посещаемост и още повече хора да разгледат града”, каза президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер на кмета Иван Тотев, който го посрещна пред Общината точно в 13 часа. Двамата разговаряха в заседателната зала на кметството в присъствието на председателят на Общинския съвет Савина Петкова, заместник-кметовете Александър Държиков и Стефан Стоянов, секретарят на Общината Ангелина Топчиева, изпълнителният директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев, заместник-директорът Виктор Янков, почетният консул Мариана Чолакова.

„Ние знаехме, че идваме на посещение в Пловдив – Европейската столица на културата, но Пловдив не е само град на култура, но и на икономика. Това е вторият по големина град в страната и богатата култура и история на града ще спомогнат в бъдеще за привличането на нови инвестиции”, каза президентът Франк-Валтер Щайнмайер.

Пловдив е един от много бързоразвиващите се региони с най-голямата индустриална зона в страната, с хомогенно развитие по отношение на индустрия и култура. Пловдив е ЕСК 2019 заедно с италианския град Матера и е един от важните културни центрове на Европа, сподели кметът Иван Тотев, който по време на разходката си в президента разказа накратко за историята на града. Двамата се снимаха на надписа Together на стълбите на Каменица, а пред сградата на ГХГ градоначалникът отбеляза, че снощи бе открита първата извън Германия изложба на Дойче телеком. Тотев изпрати високия гост до Римския стадион, а след това немската делегация пое към Античния театър и Стария град. Мина през къща Клианти и завърши в Капана, където германският президент се срещна със млади свои сънародници, пред които не скри, че е впечатлен от Европейската столица на културата.

Преди официалната среща президентът на Германия посети немския завод „Либхер“ близо до Пловдив, където работят над 2000 човека, с част от които той е успял да разговаря лично.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина