АктуалноГрадътКултураНовини

Пловдивчани почетоха жертвите от комунистическия режим

Юлий Славов припомни за стотиците убити от Народния съд

9 септември е черна дата в Българската история – през 1944 година тя е окупирана от Съветския съюз и Червената армия. След това е наложен, по модел от Москва, чужд режим за държавата ни, възможен само чрез избиването на елита на държавата. Това разказа пред паметника „Свидетелят“ Юлий Славов, син на репресиран от комунистическия режим депутат в злополучното 25-о Обикновено народно събрание – последното преди 9-и септември.

Не на 10-и, не на 11-и или на 12-и, още на 9-и септември започват репресиите, добави пред пловдивчани Славов. Баща му е арестуван още вечерта на 9-и. Месеци по-късно, докато работи т.нар. Народен съд са осъдени близо 130 народни представители от ОНС, което е било съставено от общо 160 души, разказа още Славов, който самият е бил депутат след 10 ноември.

Освен пловдивчани, на събитието присъстваха и официални лица, сред които зам.-кметът Стефан Стоянов, районният кмет Георги Стаменов и Йордан Иванов от ДСБ-Пловдив, които почетоха жертвите и поднесоха венци и цветя пред паметника пред Общината.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Като се претопли пак тая стара манджа за невинните фашисти, лошо ми става. Стана 2019 г., ние още се за комунисти и антикомунисти говорим. Дясното в България друга теза няма, а лявото го пришиват към руснаците, където е див капитализъм. Приемете един закон, бивши членове на БКП да не могат да заемат обществени длъжности, ама тогава бая антикомунисти ще изреват, като Бойко, Гърневски и други. 🙂

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина