АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод небето

Пловдивските работодатели са най-песимистични за пазара на труда

Бизнесът в региона очаква спад на наемане на служители през второто тримесечие на 2019 г.

Българските работодатели като цяло предвиждат добро темпо на наемане на служители в периода април-юни 2019-а година. Това показва обзорно изследване на Manpower Group за заетостта през второто тримесечие на годината, проведено сред 622 работодатели от пет региона в България.

Най-силни пазари на труда се очакват във Варна и Бургас с нетни прогнози за заетостта от съответно +8% и +7%. Русе и София отчитат скромно увеличение на служителите с прогнози от +5%, докато пазарът на труда в Пловдив се очаква да се забави с прогноза от +1%. В сравнение с предишното тримесечие перспективите за наемане значително отслабват в Пловдив с 11 процентни пункта. Прогнозата за София регистрира намаление от 4 процентни пункта, но плановете за наемане остават сравнително стабилни в Бургас и Варна. Работодателите от Русе не отчитат промяна на тримесечна база.

Работодателите в седем от 10-те индустриални сектора, включени в изследването, очакват да увеличат нивата на заетост през второто тримесечие на 2019 г. Секторите „Производство“ и „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ предвиждат най-силните пазари на труда, като работодателите от тях отчитат нетни прогнози за заетостта от съответно +15% и +14%. Работодателите от сектор „Строителство“ също очакват увеличение на работната сила с прогноза от +10%, докато прогнозата за сектор „Транспорт, складове и комуникации“ е +9%. В същото време работодателите от три сектора планират да намалят заетостта и най-вече в сектор „Минно дело“, където прогнозата е -4%.

В сравнение с предишното тримесечие перспективите за наемане отслабват в шест от 10-те индустриални сектора. Значително намаление от 9 процентни пункта е отчетено в секторите „Земеделие, лов, горско стопанство и риболов“ и „Строителство“. Работодателите от сектор „Търговия на едро и дребно“ отчитат спад от 8 процентни пункта, докато прогнозата на сектор „Минно дело“ е по-слаба с 6 процентни пункта. В същото време плановете за наемане се засилват в два сектора, като се увеличават със съответно 5 и 4 процентни пункта в сектор „Производство“ и „Транспорт, складове и комуникации“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина