АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеНовиниФотогалерия

Перфорирайте билета си, веднага! (ГАЛЕРИЯ)

По спирките на историята с първия у нас парад на ретро автобусите

Шкода бижу и Мерцедесът на националния ни отбор по футбол от 1974г. показаха на събитието в Брестовица

Иво Дернев

По спирките на историята на автобусостроенето се разходиха днес десетките посетители на първия в България парад на ретро автобуси, организиран от бизнесмена и страстен колекционер на пътнически возила Светослав Славов. Шест съвършено реставрирани стари машини превърнаха стадиона в Брестовица в галерия на красивата старина, за която забравяме покрай новите технологии.

„Хората не трябва да забравят какво се е произвеждало в българските заводи, от български инженери. Затова и възстановихме тези три Чавдара”, показа паркираните един до друг родните експонати от колекцията си Светослав Славов. Те са възстановени само с оригинални части и интериорни елементи. На мястото са си дори перфораторите са билетчета с натрапчивите за пасажерите от миналото надписи „Пътници, перфорирайте веднага билета си!”.

Най-голямо любопитство на многобройната публика днес обаче възбудиха изумителната красавица „Шкода 706 RTO“,“Кезбухер Сетра S140″ от 1974 и знаковият  „Мерцедес О 302“.

Знаков, защото в него се е возил националният ни отбор по футбол по време на световното първенство през 1974г. Тогава „ Даймлер Бенц“ подарява по един автобус на всеки от тимовете, които са се класирали за шампионата на планетата. Нашите национали обаче не се радват дълго на свръх луксозния и комфортен за времето си транспорт, тъй като комунистическата власт намира този капиталистически дар за неприемлив и връща. Светослав Славов намира машината чак във Франция, за да върне подаръка на Мерцедес обратно в България, да го реставрира и да го покаже на хората.

Три години е отнело реновирането на най-красивия модел в колекцията му, който днес разхождаше парадно пътници от Брестовица до Златитрап-  „Шкода 706 RTO“. За да придобие настоящия вид машината е била разглобена на съставни части и реставрирана до най-малкия детайл. Дори часовникът на Шкодата е автентичен. И работи. За да напомня, че времето е разтеглива категория. А старото най-често е много красиво.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина