АктуалноЗабравеният градИзпод тепетоМненияНовини

Папа Франциск ще седи на рeставрирания „трон“ на Йоан Павел II

Майстор от Раковски поднови тапицерията на реликвата, която се пази в Катедралата под тепетата

Това е официалният стол, на който ще седи папа Франциск по време на визитата си в Раковски.

Той вече го очаква в църквата „Пресвето сърце Исусово“. Столът всъщност се нарича „папски трон“. Белият трон със златни орнаменти е завит с найлон, за да не се зацапа.

А това е официалният папски трон, на който седя папа Йоан Павел Втори по време на тържествената меса в Пловдив на 26 май 2002 година на площад „Центален“. Снимките са от личния архив на дългогодишния пловдивски фотограф Владимир Янев.

Тази пък е направена седмица преди Папата да седне на трона. Чисто новият стол е заснет в католическата катедрала под тепетата, след пристигането му от ателието на пловдивски майстор, който го е изработил от орехово дърво.

Да, това е една и съща вещ, направена по специални размери и чертежи, които преди 17 години са били изпратени от протокола на Ватикана. От месец май 2002-ра година престолът със златисти орнаменти се пази като реликва в катедралния храм „Свети Лудвиг“ под тепетата.

Той е реставриран, за да е като нов. Миналата седмица майстор Иван Ненов от Раковски е претапицирал седалката и облегалката, за да може тронът да изглежда представително за визитата на светия отец. Първоначално е имало избор между три вида дамаски и кожи, но накрая е била избрана същата, като на оригинала, разбра Под тепето.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина