АктуалноГрадътКултура

Официално: 50 000 са били на Откриването, половин милион са гледали на живо

Десетки хиляди са следяли онлайн събитието през мобилни устройства, съобщават от Пловдив 2019

Официалната церемония за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 привлече вниманието на милиони телевизионни и онлайн зрители и многохилядна публика наблюдава мултикултурния спектакъл „Ние сме всички цветове“. Над 50 хиляди души присъстваха в централната градска част по време на откриването, а по предварителни данни, над половин милион телевизионни зрители са наблюдавали директното излъчване. Десетки хиляди са и тези, които са гледали събитието онлайн в България и чужбина. Цифрите съобщават официално от фондация „Пловдив 2019“.

Кметът Иван Тотев, Управителният съвет и целият екип на фондация „Пловдив 2019“ благодарят на всички пловдивчани, доброволци и гости на града, че ЗАЕДНО споделихме емоцията на този изключително значим момент в историята на града и страната. Специални благодарности за професионализма и подкрепата на всички институции ангажирани с организацията на това мащабно събитие.

Близо 350 журналиста, над 70 от които са представители на медии от Великобритания, Франция, Австрия, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Холандия, Италия, Словакия и Турция се включиха в събитието. Първите статии в международната преса са вече факт. Церемонията е отразена в престижното американско издание USA Today, Euronews и много други.

На церемонията присъства и най-многобройната делегация от над 20 градове, които са били или ще бъдат Европейски столици на културата. Над 100 делегати се включиха активно в над 30-те събития в Пловдив. Специални гости бяха и членовете на екипа от Матера – другият град, които тази година носи титлата.

В спектакъла „Ние сме всички цветове“ участваха на 1 500 души от Пловдив и страната. Теодосий Спасов постави началото с мелодия, написана специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Над 200 кукери от целия регион се качиха на сцената, за да изгонят злото. Млади актьори от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив изпратиха посланията на града, свързани с основните теми в програмата. Танцьори от емблематичния ансамбъл „Тракия“ имаха необичайна роля – съвременна хореография, съчетана с визуални ефекти. Огромните екрани на сцената оживяха с движенията на танцьорите. Над 230 хориста от пловдивски формации пяха заедно под диригентската палка на Диан Чобанов и режисурата на Христо Намлиев. В шоуто бяха преплетени и мелодиите на 20 гайдаря. Интро квартет изненадаха публиката с изпълнението им на лазерни арфи. Над 1100 доброволци на Пловдив се качиха на сцената, за да изразят посланието „ЗАЕДНО“.

Спектакълът завърши с изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, под акордите на немския музикант и продуцент на електронна музика Schiller и с 15-минутна спираща дъха заря.

водеща снимка: Иван Мандевски

снимки в галерията: Божидар Костадинов, Ванеса Попова, Иван Мандевски, Любомир Аргиров, Николай Стоименов, Стелиян Трифонов

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Изпревари ме „критикаря на лодкаря в лодката на критикаря“

    Точно това си мислех – доверието. Цялата истерия около откриването и кулата – ВИЕ/Под Тепето/ я предадохте толкова напудрено и сервилно, далеч от Истината! Ясно е, че всеки работи за пари. Но Вашата медия придоби много неприятен вкус…
    Успех и довиждане!

  2. Към редакцията на изданието: Разбирам напълно позицията която сте решили да заемете по отношение на 2019, но тя обаче ви пречи да бъдете обективни към това което реално се случва. Имайте предвид че започвате да губите доверието на читатели които много дълго са се доверявали основно и само на вашата медия кото доказано безпристрастна и обективна.

  3. Имаше +/- 15 000 човека. Зарята не по дълга от 6-7 минути. Представлението беше много скучно, много хора си тръгнаха след първите 20-30 минути. Единственото впечаляващо нещо беше зарята.От тези 15 000 човека одеяла имаха един на 20. А трябваше да се раздават 30 000. Явно са били раздадени предварително! Поредното доказателсвто как общината може да прави добре само едно – да харчи нашите пари! 3 милиона лева.

  4. Е такава гледка нямаше от никъде. Или може би, ако бяха разрешени дроновете, щяхме да успеем и ние да се порадваме на тази цветна палитра. Бях на бул. Мария Луиза точно пред подлеза на „Гладстон“.Е, сградата на „банката“ не светеше в тези отблясъци! И ние сме чували за Фотошоп, ама по малко го ползвайте. Айде със здраве за обективното представяне да благодарим.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина