АктуалноГласовеМненияНовини

От „Бъдеще за село Труд” обвиниха РИОСВ в институционално дебелоочие

Институцията извършва услуги насочени към институционалният комфорт на непочтени, крупни бизнес интереси в цялата пловдивска област, смятат от сдружението

Членовете на сдружение „Бъдеще за село Труд” излязоха с позиция в отговор на днешното прессъобщение от РИОСВ, което публикуваха повечето пловдивски медии. В него се твърди, че при проверка на три сигнала за задимяване и остра миризма от централата за биогаз в населеното място, нарушения не са открити.  „От екоинспекцията апелират да не се злоупотребява и гражданите да не подават неверни сигнали, тъй като по този начин се затруднява работата на институцията”, завършва прессъобщението до медиите от институцията. Членовете на сдружението бързо реагираха на информацията от екоинспекцията и я обвиниха в институционално дебелоочие. Те недоумяват как от РИОСВ могат да заявяват, че гражданите спекулират и си измислят проблемите в селото.

„ Ние от Сдружение „Бъдеще за село Труд” държим да информираме обществеността за следното:

  • И на трите проверки, които институцията твърди, че е извършила,  не са потърсени жалбоподателите за информация. Не е потърсен и кмета на населеното място. Търсени са единствено удобни свидетели.
  • РИОСВ ПЛОВДИВ не разполага с техника за замерване и отчитане на миризми. Това прави констатациите на няколко чиновника необосновани. Особено срещу думата на няколко хиляди от с. Труд. Липсата на въпросната техника е перфектното решение за покровителстване на порочни практики.. Припомняме, че не само в с. Труд, а и в много населени места в цяла България, гражданите страдат от същите проблеми – Русе, Нова Загора, Разград, Царевец, Куртово Конаре. Случаи, които са аналогични с тези на Труд, а поведението на РИОСВ като контролен орган е еднакво войнствено към интересите на гражданите.
  • РИОСВ ПЛОВДИВ е констатирала множество малки и големи нарушения на площадката на оператора, но за нито едно не е уведомила обществеността. Явно политическите атаки на институция, която трябва да пази нашето здраве, срещу потърпевшите данъкоплатци от село Труд са по-важни от тежкия обществен проблем.
  • РИОСВ ПЛОВДИВ следва последователна и добре изградена концепция на „сляпа”, „глуха” и лишена от обоняние институция, която пилее нашите обществени пари в акции на медийно очерняне на едно от най-големите села в България.
  • РИОСВ ПЛОВДИВ извършва услуги насочени към институционалният комфорт на непочтени, крупни бизнес интереси в цялата пловдивска област.

Населението на село Труд ще продължи да осъществява контрол на дейността на РИОСВ ПЛОВДИВ”, пишат в позицията си от сдружението.

Членовете му призовават институцията да не спекулира с проблемите на населението, които, по думите им, самата тя е създала. Като уточняват, че подкрепят всеки един предприемач, който осъществява почтено своите бизнес намерения.

„ Сдружение „Бъдеще за село Труд” не е враг на зелената енергия и подкрепя тази несъмнено ценна технология, но се противопоставя на начина, по който тя се отразява на живота на населението в близост и на тоталната липса на адекватни контролни мерки. Сдружение „Бъдеще за село Труд” подкрепя законността и спазването на нормите за здравословен и качествен живот и се противопоставя само когато човешкото здраве е изтъргувано в името на бизнес модел, който пряко му вреди, какъвто е случая в село Труд”, завършват от гражданската организация.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина