АктуалноГрадътКултура

От Берлинската стена до Брексит блус: Обединението и разделението в програмата на „Пловдив 2019“

Теодор Караколев

Обединението и разделението ще е една от темите, които ще съпътстват множество от проектите в програмата на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година. Програмата придобива все по-ясен вид с всеки следващ ден, като акцентът в работата на екипа пада върху откриващите събития през януари, но не остават на заден план и останалите проекти. Три месеца преди откриването на годината артистичният директор Светлана Куюмджиева разказа за „Под тепето“ детайли от чат от най-интересните събития.

Всички погледи са насочени към откриването на 12 януари, събота. Огромен спектакъл в мащаб, който никога не е правен в България, ще даде старт на пловдивската година. Преоткриваме всичко наново, куп неща – от дирижиране на слушалка до свирене на минусови температури се правят за пръв път, разказа Куюмджиева. Огромното предизвикателство обаче не плаши екипа, а амбицира българските участници и немската компания, която режисира гигантския спектакъл. Над 1500 души от Пловдив и региона ще участват в откриващата церемония, която ще се случи в центъра на града. В нея ще се включат множество артисти, както професионални, така и любителски. Това е един класически подход сред европейските столици на културата – да се покаже максимално голяма част от местния талант, добави Светлана Куюмджиева.

Откриващият „дълъг“ културен уикенд ще бъде съпътстван с множество събития, като освен церемонията, акцент ще бъдат две големи изложби, които ще могат да бъдат наблюдвани няколко месеца. Именно те ще дадат начало на нишката за връзката между Пловдив и Европа, обединението и разделянето, която ще продължи и ще се появява през цялата 2019 година в различни проекти. Едната от двете големи изложби ще представи на пловдивчани фрагменти от Берлинската стена. Автентичните 25 парчета са частна колекция на френски колекционер. Те са изрисувани с множество графити, голяма част от които на известни автори, улични артисти и графити художници. Освен парчета от стената, в Пловдив ще пристигнат и три трабанта – също изрисувани с графити. Това е едно своеобразно отбелязване на 30-годишнината от падането на Берлинската стена, коментира Куюмджиева. Нямаше как да не отблежим този важен за Европа момент. Фрагментите ще бъдат поставени на Главната улица, като те са специално подготвени за да издържат на атмосферни условия.

По-пловдивска ще е другата голяма изложба, която ще се открие в откриващия уикенд от 11 до 13 януари. С нея ще се направи опит да се постави Пловдив на общоевропейската карта и история, чрез историите, свързани с тютюневата промишленост. Икономиката, свързана с тютюна, е оформила голяма част от облика – богатите пловдивчани, истории, политика и др. се преплитат в пловдивското минало. Именно по този начин в изложбата ще бъде показана връзката на Пловдив с общоевропейския контекст в периода – с автентични артефакти, фотографии, литература и по всякакви други начини, представени в изложбеното пространство на СКЛАД. Много европейски градове в първите си дни като културна столица представят именно по този начин своя град – като част от европейския контекст и история, разказа Куюмджиева и сподели впечатленията си от изложбата в Леуварден, свързана с Мата Хари. Оказа се, че тя е родена там, те имат само няколко писма и други малки артефакти от нея в местния музей, но около тях са направили една прекрасна изложба, в която показват връзките между Левураден и останалата Европа, чрез живота на Мата Хари, сподели артистичният директор на „Пловдив 2019“.

Полусаркастично, полунасериозно ще бъде представена и темата с напускането на Обединеното Кралство на Европейския съюз. Освен обединението, засягаме и темата за разделянето с проекта Брексит Блус, разказа още Куюмджиева. Брексит е едно събитие, което много засяга културния живот – не знаем точно какво, точно кога се случва, много е трудно да се работи с британските партньори, на тях също им е изключително неприятно, коментира тя. Така през май месец ще отбележим Брексит с поредица концерти, в които сцената ще делят както професионални музиканти, така и любителски състави. Двама продуценти с много опит във включването на общности ще направят селекцията, като целта е да се включат много местни артисти. В следващите месеци ще бъде направен кастинг и уточнена финалната програма.

Също през пролетта ще бъде открита и друга голяма изложба в СКЛАД, този път свързана със съвременното изкуство и артистична сцена. Тя отново ще търси връзки между българското и европейското, в случая – конкретно с Източна Европа. В тютюневото градче ще бъдат представени творби съвременно изкуство от колекцията на Дойче Телеком, които имат огромна селекция произведения именно от Източна Европа. Целта на изложбата е да се покаже българското съвременно изкуство редом до нашите съседи. Интересен подход ще бъде представен и в Стария град, където съвременни творби ще се поставят в диалог с класически произведения на изкуството. Интересното в този проект е, че изложбата ще бъде съпътствана от мащабна образователна програма, която ще е насочена към широк кръг публика – не само към деца, но и възрастни, общности и други, добави Куюмджиева. Тя сподели, че желанието им е все повече хора да погледнат смело на съвременното изкуство и да не го чувстват като нещо елитарно и неразбираемо. За изложбата ще бъде направят и няколко поръчки от Дойче Телеком към български творци, които те добре познават, тъй като имат множество български работи в своята колекция.

Любопитен проект на френски артисти пък ще обживи фасадата на общежитие на Медицинския университет. Французите дори имат посещение в Пловдив в тези дни, на което представиха своята работа. Нестандартният им спектакъл ще представи на публиката танц по фасадата на сграда, в който артистите ще влизат и в терасите на самите общежития.

Немската група „Римини протокол“ пък ще развълнува публиката с интересния си проект „100% град“ – или в нашия случай, „100% Пловдив“. Това е една необичайна, поне за България, форма на партисипаторски театър, в който на сцената се качват множество непрофесионалисти, обясни Куюмджиева. Пред публиката в Драматичния театър ще се представят 100 души, представителна извадка от Пловдив – колкото процента са жените, толкова жени, колкото са ромите, арменците или други, толкова техни предсатвители ще бъдат на сцената. Това е един много провокиращ спектакъл, който Римини протокол играят от много време в целия свят – последно това се е случвало във Воронеш, където представител на „Пловдив 2019“ е присъствал. Нашата цел е да се представим по-добре от тях, коментира Куюмджиева и добави, че за това е много важна работата на местния партньор на артистите. Те ще дойдат тук няколко дни преди представлението през октомври, а преди това повечето от работата на място ще се върши от местния партньор – те ще подберат хората, ще работят с тях и тн. Особено интересно е, че спектакълът, много свързан с процентни изражения и отношения, ще се играе само няколко седмици преди местните избори с Пловдив. Като цяло това е един много провокиращ спектакъл, който те кара да се замислиш за много неща, добави Куюмджиева.

Цялата програма на „Пловдив 2019“ все още се доуточнява, като публикуваната преди седмици книжка представя само основните акценти. Очаква се пълната програма да бъде готова до декември месец и всеки пловдивчанин или гост да може да планира своята година, посещенията в Пловдив и програмата си за първото представяне на български град, като Европейска столица на културата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина