АктуалноБългарияЕвалаКултураНовини

Оперен туризъм владее Античния театър

Фестивалът от OPERA OPEN 2019 стартира с фурор (ГАЛЕРИЯ)

Таня Грозданова

Тръгвам си мълчаливо, повлечена от стотици хора към изхода на Античния театър след откриващото събитие на OPERA OPEN 2019. В тишина със себе си. Още не съм осъзнала докрай красотата на това, което преживях над най-древната сцена, на най-хубавите места до античните колони…  Изострените ми сетива долавят отделни фрази дочути от всички страни:

Spectacular! (Невиждано)

Che bello! Colori sbalorditivi! (Колко красиво! Изумителни цветове!)

Magnétique! (Магнетично!)

Я никогда не был на более красивом концерте. (Никога не съм била на по-красив концерт.)

Около мен всички възклицават на най-различни езици защото оперният туризъм владее града от години, а думите не стигат за гала откриването с „ОГЪНЯТ/ ПРАЗНИКЪТ“.

В събота вечер и времето беше с екипа на Пловдивската опера и публиката от близо и далеч.

Уникалният синтез между музика и съвременни визуални технологии превърна началото на фестивала, наследник на Вердиевите вечери – OPERA OPEN, в зареждащо и незабравимо изживяване за публика и артисти. Едните и другите участваха в неповторим експеримент, разменяйки местата си и гледните точки на Античния театър.

Фестивалът тази година бе открит с един по-различен поглед над сцената като пространство. Музикално-светлинни фойерверки, вместо декор. Показателно как новите дигиталните изразни средства и утвърдените класическите изкуства, съжителствата ЗАЕДНО и се обичат.

За първи път в България в събота вечер бе приложена разработката на пловдивското студио Сенслаб за интерактивен мапинг, който реагира на живо като анализира характеристиките на звука от оркестъра и изпълнителите. Мултимедийните ефекти са разработени от екипа на Петко Танчев, който преди броени дни спечели наградата „Пловдив“ за визуално решение на спектакъла „Мадам Бътерфлай“ на Операта под тепетата. Творческият екип –  доц. Нина Найденова, Драгомир Йосифов и Георги Динев, превежда публиката през музикално-светлинни картини, които рязко сменят своята динамика и водят до естествена кулминация.

Хрумката за размяна на ролите – публиката на сцената и в крайните два сектора, а хоровете и солистите на техните места върху мраморните амфитеатрални седалки се оказа изумително ефектна.

Особено вълнение предизвика излизането на солистите. Изведнъж редиците на зрителите в крайните сектори се раздвижиха и от там тръгнаха дами във вечерни рокли и господа в черни костюми и фракове, а през публиката премина трепетна вълна, че са седели до солистите без да осъзнават. Появата на хоровете в абсолютен мрак от Тунела от към АМТИИ и гласовете им, идващи някъде от високо придаваха на изживяването още тайнство и магия.

Програмата започна с катализиращо избухване –  Глук, Вагнер („Заклинанието на огъня” из операта „Валкюра”), Скрябин („Прометей”), с вклинените космическите „Пет родопски песни” от Димитър Ненов и Иван Спасов за укротяване на страстите, през на Верди и Месиен, за да кулминира в мащабния финал на Симфония №=9 от Бетовен.

Няма как да си представите всичко това, гарнирано с движението на цветовете по хилядолетния бял мрамор на седалките…

Поклон към целия екип, сътворил незабравимата вечер под звездите на Атичния!

В гала откриването маестро Диан Чобанов дирижира най-големия симфоничен оркестър в историята на OPERA OPEN досега.  В програмата участваха всички солисти и хористи на Опера Пловдив, гост-пианистите Дора Делийска и Димитър Наков, Академичният фолклорен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”, с диригент проф. Бураджиев.  На „сцената“ пяха Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Елена Чавдарова, Марияна Панова, Светлана Иванова, Станислава Момекова, Валерия Мирчева, Александър Баранов, Александър Носиков, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Ивайло Джуров, Марк Фаулър, Михаил Пулиев, Момчил Караиванов и Свилен Николов.

Екипът на Под тепето се присъединява към пожеланието на директорът на Държавна опера – Пловдив доц. Нина Найденов в края на откриващия спектакъл: „Пожелаваме си ЗАЕДНО да преживеем незабравими мигове с 12-те спектакъла на OPERA OPEN – част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата!“

Програмата продължава с премиерата на 15 юни на ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА – Глук
Трагедията на Орфей, грешката на Орфей, неговата любов, неговата вина, неговото отчаяние. Един спектакъл на гениалния режисьор, художник и хореограф Стефано Пода с невиждана по мащаб и оригиналност сценография, вдъхновена от богатото културно наследство на Траките и земите на Орфей. Визуално предизвикателство, създадено специално за Античния театър през 2019 година – мощни и здрачни видения, събудени от стряскащо искрената музика на кавалера Кристоф Вилибалд Глук.
Премиерно ролята на Орфей ще бъде изпълнена от звездния контратенор Антонио Джованини – един от най-рядко срещаните оперни гласове!

Диригент – Диан Чобанов
Режисьор, Сценография, Костюми – Стефано Пода
Диригент на хора – Драгомир Йосифов
Концертмайстор – Виеслав Новак
Солисти:
Орфей – Антонио Джованини – гост
Евридика – Мария Радоева – гост
Амур – Светлана Иванова
Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив.

Традиционно постановките на Стефано Пода предизвикват интерес в световните оперни среди и премиерата на „Орфей и Евридика” от OPERA OPEN ще бъде посетена от редица чуждестранни журналисти от Италия, Австрия, Швейцария и Германия, ръководители на оперни театър от Италия, международна оперна публика, включваща организирани групи от Франция и дори гости с аристократични титли. Спектакълът ще бъде повторен и на 24 август в рамките на OPERA OPEN 2019.

Билети за OPERA OPEN се продават на касата на Операта, на Главната улица и в мрежата на Ивентим.

Снимки: Alexander Bogdan Thompson и Под тепето.

Моля, обърнете внимание на политиката при лошо време.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. „Оперен туризъм владее…“ ТУРИЗЪМ да, тоест разни всевъзможни навлеци ототвсякъде със щедро платени (за сметка на данъкоплатеца НЕ, нали?) командировъчни, дневни, пътни и квартирни (а и консултантски хонорари понякога) НО НЕ О ПРОСТОНАРОДНИТЕ СЪСЕЛЯНИ, ПЛОВДИВСКОТО ПРОСТОЛЮДИЕ ПРОСТОСМЪРТНИ КОИТО ЗА ДА ЧУЯТ ИСТИНСКА ПРОСТА ЗАТВОРЕНА ОПЕРА ТРЯБВА ДА СИ КУПИМ ПЕНцИОНЕРСКО БДЖ ЧЕ ДА ИДЕМ ДО УЛИЦА ВРАБЧА КЪДЕТО ИМА БЕЛКАНТО БЕЗ ФИШЕЦИ И МИКРОФОНИ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина