АктуалноГрадътЖивотЗабавление

Операция „Епископска Базилика” (ГАЛЕРИЯ)

Напредва вдигането на уникалната 500-тонната защитна конструкция върху археологията и безценните мозайки   

250-тонен кран монтира основната греда на бъдещия музей

Иво Дернев

Част от основната стоманена греда на 500-тонната защитна конструкция над Епископската Базилика на Филипопол бе монтирана при изключително прецизна и рискова заради поривите на вятъра операция. Фрагментът от носещия елемент на бъдещия музей бе вдигнат от 250-тонен 12-колесен кран. Няколко монтажни екипа на пловдивската компания ЕТ „Металик- Иван Михайлов”, която произвежда уникалното за България съоръжение, успяха да закачат гигантския сегмент върху бетонните постаменти, въпреки сложните метеорологични условия. Утре трябва да бъде вдигнат и вторият елемент от основната греда, която е висока над 250 сантиметра и ще държи двата етажа на бъдещия музей.  Закачените досега фрагменти, които ще бъдат първият етаж от бъдещата сграда, тежат около 150 тона.

На носещата греда ще „виси” и новият градски площад, който ще бъде закачен на покрива на конструкцията. Екипите на ЕТ „Металик- Иван Михайлов” свършиха страхотна работа днес, тъй като монтажът бе много сложен заради вятъра. Беше истинско предизвикателство, коментира на място арх. Николай Трайков от Фондация „Америка за България”, която финансира проекта.

Такъв тип конструкции, с такава носеща централна греда, не съществуват много в България. Да не кажем, че не съществуват въобще. Знаково за нея е, че прехвърлянето лежи само на три точки с една крайна опорна точка. Решението е такова заради археологията. Точките са на такива на места, на които няма културно-исторически пластове. Това беше условието по проекта, обясни главният отговорник на обекта от ЕТ „Металик- Иван Михайлов”  инж. Петър Братанов.

Всички елементи са от стомана. Сеченията са съставни. Профилите са нестандартни, съобразени с начина на проектиране. Конструкцията тип мостова, предимно на болтова връзка е. Ще се крепи на голямата основна греда, която ще е дълга 40 метра и ще тежи 40 тона. Между основните греди ще се подрежда метален гредоред от около 50 по-малки елемента. Разстоянието между двете оси е 22,70 м., разкри част от техническата специфика на конструкцията инж. Братанов.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина