АктуалноБългарияИзпод тепетоМненияФотогалерия

Операция „Берлинска стена” (ГАЛЕРИЯ)

Подреждат 200-килограмовите фрагменти около Римския стадион

Немалка част от общо 25-те оригинални бетонни блока от Берлинската стена вече са подредени върху масивни метални стативи около Римския стадион. Изложбата „Art Liberty”/ „Изкуството на свободата” ще е един от пироните в програмата за старта на Пловдив- Европейска столица на културата, като ще бъде открита официално на 12 януари от 16,30 часа. Дотогава ще върви подреждането на единствената в света пътуваща колекция на автентични парчета от Стената, изрисувани от култови улични творци.

Както се уверихме на място, в импровизираната галерия на открито се кипи сериозен труд, тъй като изложбата „Art Liberty” е твърде специфична. Всяко от бетонните пана тежи 200 килограма и качването му на специално изработените стативи изисква много повече от чисто кураторски умения. Палетите с блокове се вдигат от мотокари. Общо четирима души първо повдигат тежките картини, а после с помощта на мотокара я нагласят много внимателно върху временните им поставки. Общински охранители пазят зорко колекцията на Силвестър Верже, но и се грижат за обезопасяването на зоната, в която върви дейността по подреждане на изложбата.

Припомняме, че „Art Liberty”/ „Изкуството на свободата” съвпада с 30-годишнитата от падането на преградата между Източен и Западен Берлин. Местата за експонирането на фрагментите с творби на художници, рисували върху Стената  преди падането й, са подбрани от притежателят на колекцията Силвестър Верже. Една от работите ще остане завинаги в Пловдив, като символ на Европейска столица на културата 2019.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина