АктуалноКултураНовини

„Одисея“ е изстраданата борба със собствените страхове и има място в съвремието

Одисея има много прочити и можем да използваме поуките в съвремието ни, смята Тео Абазис

Музикантът Янис Пантазис разказа имената в „Одисея“, които не са случайни, всичко е една алегория

„Одисей“ значи „Аз страдам“ – и самата „Одисея“ не е просто разказ, а една голяма алегория. „Итака“ има общо с „Етика“ и когато Одисей се връща в своя роден остров, в който намира собствеността му разграбена и разпродадена от непочтени хора, това не е буквален разказ, а метафора за състоянието на света. Това правим и днес, навсякъде, разказаха гръцките творци Янис Пантазис и Тео Абазис, които са в Пловдив да помагат за постановката „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър. Тя ще се играе пред 2019 година на нашата сцена и ще е едно от най-големите представления, поставяни в града ни.

Част от гръцката съдба е да има едно постоянно възраждане. Да не забравяме само през миналия век колко катастрофи е преживяла Гърция, разказа Янис. Той направи паралелът именно с Одисей, който завръщайки се в родната си Итака след Троянската война, трябва да възроди своя дом. Това възраждане и спечелване обратно на добрите нрави не е случайно – използвайки състезанието с лък, което Одисей организира и печели, той избива най-големите врагове на неговото царство – Антинос, Евримахос, Агелай. Тези имена не са случайни, уточни Янис – самите имена означават конкретни неща, като „срещу разума“, или „този, който контролира с фалшиви обещания и лъжи“ и т.н.

Така това, което Одисей прави, е да открие злите сили и след това да ги унищожи един по един. Когато той слиза в подземния свят, той ес бори със собствените си страхове – със самия страх от страховете. И това е силата на театъра – да разпознаеш злите сили у себе си, като успееш и да ги откриеш в своето обкръжение. Само така можеш да възвърнеш своя собствен живот, този на родината си, този на планетата си, коментира Янис Пантазис. Уроците от „Одисея“ можем да използваме в днешните трудни времена, добави той.

Самият Янис Пантазис се занимава с производство на антични музикални инструменти. Той живее на остров Санторини и заедно с жена си изследват и ги правят по автентичен начин. Неговото желание е да дойде в Пловдив, за работилница, в която заедно с деца да създадат такива антични инструменти. Децата и младежите в Гърция много се интересуват от традициите и историята, и няма как да е иначе – тя е навсякъде и постоянно около теб, добави Янис.

Неговият сънародник Тео Абазис, който е театрален режисьор, добави, че историята на Одисей е най-известната в света и потвърди, че има много уроци, които днешното общество може да получи от нея. Това е един много важен сюжет, който е важен за Европа и за света, които минават днес през трудни моменти, коментира Абазис.

Трябва да помислим ние като артисти, как можем да противостоим на това, на всичко, което се случва около нас, добави Тео. Например Одисей, когато се сблъсква със сирените е посъветван да се завърже, но не и да си запуши ушите – тоест той трябва все пак да чуе тяхната песен, да получи това знание, но без да прави грешката да им се предаде. Това е само един малък пример какви възможности за прочит има в Омир, коментира Абазис.

Двамата гърци ще работят с българските актьори днес за пръв път. Те няма да се занимават веднага с конкретния спектакъл на Драматичен театър – Пловдив – а просто по Омир. Много е важно да усетим духа на Одисей, да го покажем такъв, какъвто е. Тео Абазис, който е зам.-директор на гръцкия национален театър, добави че за изкуството най-важни са две неща: да хванеш диханието на всички, с които работиш, и да можеш да видиш погледа на другите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина