АктуалноГрадътЗабравеният град

Огромен изкоп и премахната няколкометрова подпорна стена за новия хотел на Сахат тепе

Теодор Караколев

Голямата красива подпорна стена по улица „Найден Геров“ под бъдещия хотел на Сахат тепе е премахната заради реконструкцията на сградата. Бившата тютюнева фабрика е в ремонт от няколко месеца. Основните дейности за момента са от стъмната улица „Найден Геров“, пресечка на Главната. Високата подпорна стена, популярна сред преминаващите там с огромния бръшлян, е изцяло премахната, като е разчистен теренът и растителността в тази част от имота, която до преди месеци беше изоставена зелена площ.

Големият изкоп е изкарал на повърхността гигантска скала от тепето. За момента тя е непокътната, но какви са плановете на строителите не е ясно. Части от самата сграда се преустрояват и дострояват. На места около самата постройка се къртят някои по-малки скали. Все още продължават дейностите там, така че докъде ще продължат изкопите, все още може само да гадаем. Ясно е, че проектът е съгласуван с Института за недвижимо културно наследство.

Историята на сградата е свързана с тютюневата индустрия в Пловдив. Тя е построена в края на XIX век, през 1892 година. Първи собственици са Димитър Ставридис и Димитър Мардас от фирма „Орел“, които са произвеждали първите български пури. В последствие фабриката и сградата преминава в ръцете на италианския предприемач Вакаро, докато стига до Петър Дяков.

По-интересна е фасадата на сградата към улица „Ангел Букорещлиев“, където са и основните входове. Там тя е по-разработена с различни детайли. Частта, която гледа в другата посока – към Главната улица и е видима от Трихълмието се преустроява към момента и предстои да разберем какъв ще е новият ѝ вид, като бъдещ хотел.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина