АктуалноГрадът

Общината ще държи за запазването на бетонния мост пред НКЖИ утре

Държим тази пътна връзка да остане, дори ако е нужно общинско финансиране, подчерта кметът

От администрацията предлагат на Националната компания решения за пешеходно преминаване на Сточна гара

Иво Дернев

Представители на Община Пловдив отиват за среща с ръководството на НКЖИ утре в столицата с готови предложения и решения за реализирането на проекта за пробив под Централна гара и инфраструктурата, свързана с него. В срещата с председателя на УС на Националната компания Христо Алексиев и с генералния й директор ще участват кметът Иван Тотев и инженерите от администрацията. Те ще поискат няколко неща- запазването на бетонния мост, опция за пешеходно преминаване на Сточна гара, запазване на колекторите и на пътните връзки на колелото на Централна гара.

Казусът не е лесен. Много важен, но и сложен проект е, с много въпросителни. Ще се правят много срещи, докато стане ясно какво трябва да се направи. Имаме две страни- община и НКЖИ, отделно имаме европейско финансиране. Имаме рамка, в която можем да се разполагаме. Отиваме с готови предложения утре, като се надявам да влезем във финансовата рамка на проекта, обясни кметът пред медиите днес.

Общината ще поиска с категоричност запазването на бетонния мост. Дори да бъде премахнат в някакъв момент, за да бъде повдигнато съоръжението, смятаме, че тази пътна връзка трябва да остане, дори ако имаме допълнителни алтернативи. Даже само за градския транспорт може да остане, но трябва да бъде запазена като пътна връзка. Ще държим бетонният мост да продължи да функционира и след реализирането на проекта, дори ако се наложи там да има и общинско финансиране. Имаме да коментираме и друга тема- пешеходното преминаване през Сточна гара. В момента такова няма по начина, по който е направен проекта. Има шумозаглушаващи стени, но преминаване няма. В момента има проект, който е внесен за бъдещия мол. Трябва да решим дали преминаването да е с пасарелка или с подлез. Имаме и решение за пробива под гарата с всичката комуникация, както и връзките към кръговото на Руски. ПУП-овете, които прие Общински съвет, не ограничават реализирането на съответните проектни предложения, с които ще отидем утре в НКЖИ, обясни Иван Тотев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина