АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градКултураМненияНовиниПод ножа

„Обичам те Бебчо“ върху античен паметник на културата

Римски Акведукт осъмна с вандалско обяснение в любов на пловдивски Ромео (ГАЛЕРИЯ)

Вековните градежи в Европейската столица на културата са надраскан на десетки места със спрей и боя

Никъде няма табела за стойността на археологическия обект, сигнализира пловдивчанин

Казвам се Драгомир Желев, гражданин на град Пловдив. Обръщам се към Вас по следния повод:

На 20.01.2019г., при направено от мен посещение на археологически обект Римски Акведукт в Пловдив, за мое огромно съжаление забелязах, че той е практически надраскан на десетки места със спрей и боя. Тази археология на открито е уникална не само за Пловдив, но и за България, тъй като другите открити акведукти на територията на България към днешна дата не са запазени.

Никъде няма табела или надпис, указващ името, предназначението или годината на построяване на въпросния обект. В годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, е недопустимо една от перлите в археологията на града и обект с национално значение да бъде в сегашния си вид, видно от приложените от мен снимки.

Като гражданин на Пловдив ми е трудно да приема, че не можем да изчистим подобаващо археологията си, но имаме модерни кошчета за боклук под земята по улица „Отец Паисий“, за които Общината е платила не малко пари. Трябва да заявя, че след кратка справка в интернет се оказва, че аз съм поредния гражданин на Пловдив, сигнализиращ за вандалското отношение към този паметник на културата и отново за огромно съжаление, отговорните институции явно с години не предприемат мерки по изчистването и опазването на този археологически обект.

Подобни археологически обекти в Европа не са много и затова като пловдивчани може само да се гордеем с културното си наследство.

Иронично, надраскания с боя надпис „Обичам те Бебчо“ върху над две хиляди години история контрастира с пъстрите плакати за Пловдив – Европейска столица на културата. Две неща, които за всеки нормален и културен човек са несъвместими. Тъй като Римският Акведукт в Пловдив представлява уникален архитектурен паметник, подавам този сигнал с надеждата да бъдат предприети адекватни мерки по изчистването и съхраняването на обекта по начин достоен за Европейската столица на културата, защото културата започва от там – да опазим наследството от хилядолетната история на Пловдив. Призовавам и отговорните институции да се наемат и със срок в който да бъдат извършени необходимите действия по изчистването на археологическия паметник, тъй като сегашните драсканици седят вече с години.

Искрено се надявам някой ден този паметник на културата да бъде експониран подобаващо и да се наблегне не само на значението му като римско културно наследство, но и като уникален архитектурен паметник, показващ високо развитата технология на строене от преди 2000 години, каращо гръцкия писател Лукиан, още през 2 век да напише: „Това е най – големият и най – красивият от всички градове. От далеч блести красотата му“.

Писмото със сигнала, което получихме от г-н Желев е адресирано още до: кмета на Пловдив Иван Тотев, ресорния му заместник Александър Държиков, райкмета на „Южен“ Борислав Инчев, директорите на Археологическия и Историческия музеи в Пловдив и до министъра на културата.

Редакцията на Под тепето ще продължи да следи темата.   

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина