АктуалноБългарияГласовеГрадътМненияНовиниПод лупа

Няма нищо необичайно в мерките за опазване на реда в Пловдив и истериите са излишни

Нивото е между футболно дерби и посещение на папата

Таня Грозданова

Мерките за осигуряване на реда по време на откриващото събитие в Пловдив за Европейска столица на културата на 12 януари 2019-а година са едно ниво над обичайните за футболно дерби. Това каза в коментар пред Под тепето директорът на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи в Пловдив старши комисар Атанас Илков при оповестяването им.

И едно ниво под тези при посещение на папата, бихме добавили ние журналистите, които го преживяхме през пролетта на 2002-ра година на площад Централен.

Тогава на  КПП-тата ни накараха да си оставим: чадърите, парфюмите, дезодорантите, пилите за нокти и дори капачките на шишетата с минерална вода. После типично по нашенски някои си избираха парфюми и чадъри от кашоните на излизане. Нямам спомен тогава да е имало разяснителна кампания за мерките за сигурност и никой не ни предупреди, че не се влиза с флакони под налягане на събитието.

Медийните спекулации със забраната за отваряне на прозорци и хора под ключ в центъра идват едно ниво над етично допустимото. Никой не ви оспорва собствеността на терасата и прозореца, предупреждават ви, че има риск да сте там, ако искате стойте – няма да ви арестуват.

Живея на централния булевард, към който всяка година България гордо отправя взор на 6 септември и заради празничната заря, всяка година, съкварталците ми и семействата им не си отварят прозорците, но никой не ни държи под ключ. Със сигурност знам, че нито един пловдивчанин не си държи прозорците отворени от 17 до 21 часа вечер на 12 януари, независимо дали има заря на неговата улица.

По отношение на затворения участък на централния булевард за 20 дни само ще напомня, че  Коматевци нямаха път към дома си една бременност време. Участъци от булевардите „Руски“ и „Васил Априлов“ през последните 2-3 години бяха затваряни за по няколко месеца наред и то не заради събитие от европейска величина.

Сега изрично никой не ви предупреждава, че на летището ще ви претършуват багажа и като ходите в мола в Одрин си пускате чантата на скенера, покрай охраната с автомати, нали!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Мариела и Теодора, вие явно не правите разлика между „задължавам“ и „забранявам“, както и между „съобщение“ и „заповед“. В СЪОБЩЕНИЕТО на МВР пише „задължавам“. Хайде сега търсете етимологията на думите и значението им. Аман от разбирачи 😉 Протестирайте си у вас на прозореца по време на зарята!

  2. Извинете, но с подобен тип статии изкарвате обществото едва ли не малоумно, че има изисквания и критики към дадена ситуация. Ясно е че това са мерки за сигурност, но в заповедта не пише „предупреждавам“, а „забранявам“. Вие като медия знаете, че думите и начина им на поднасяне са много много важни.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина