АктуалноИзпод тепетоМнения

Няма да се отчуждават частни имоти с реализирането на пробива под Централна гара

Повдигане на бетонния мост или изгражднето на нов са невъзможни опции, тъй като съоръжението трябва да е по-високо с 1,60 метра от съществуващото  

Пробивът под Централна гара ще се прави безизкопно и няма да засяга съществуващата улична мрежа

Соня Петрова

Бетонният мост ще бъде бутнат със сигурност. Това ще се случи в края на 2021г. и през 2022г., след като бъдат реализирани всички алтернативни връзки за движение в града в посока север-юг и обратно. Няма как съоръжението да бъде повдигнато или да бъде изградено ново, тъй като изискванията са височината му да бъде с 1,60 метра повече от съществуващия мост. Това е станало ясно след срещата между представителите на Община Пловдив и ръководството на НКЖИ в столицата.

„Имаме категоричното разбиране от страна на НКЖИ, че няма как да имаме ситуация, в която да няма работеща връзка в посока север-юг и обратно. Няма хипотеза, при която да бъде съборен бетонния мост, а след това да се прави пробив. Такова нещо няма как да се случи. В момента, в който няма да съществува бетонния мост, вече ще бъдат изградени алтернативните трасета, които ще поемат целия трафик. Тук идва и другият въпрос. Може ли мостът да бъде повдигнат. Не, технически е невъзможно, защото повдигането трябва да бъде минимално  с 1,6 метра. Това техническо решение няма как да бъде осъществено. По ред причини. От северната страна на съоръжението има имоти, които касаят имоти от концесията на Централна гара.  Отделно- ако има повдигане на моста с 1,6 м., трябва първо да бъде съборен той, а после да се направят нови основи, тъй като старите няма да издържат на новите обеми и тежести. Не може да се мисли и в посока изцяло ново съоръжение, тъй като околните територии не са свободни. Ако това не се вземе предвид, наклоните ще бъдат невъзможно големи. Така че това е неизпълним вариант. Отделно, няма как двете съоръжения да бъдат финансирани, тъй като идеята за пробив под Гарата е да бъде алтернатива именно на бетонния мост”, обясни пред журналисти след срещата в София кметът Иван Тотев.

Той уточни, че в понеделник цялото ръководство на НКЖИ идва в Пловдив , за да представи заседателната зала проекта с новите решения, взети днес. Какви са те?

„Разглеждат се възможностите за преминаването от „Васил Априлов” до колелото на Гарата с локални платна. Големият обем инвестиции, които общината трябваше да извърши при първоначалния проект за преместването на колектора, се реши като проблем. Няма да се преместват големи колектори. Предвижда пред магазин Перла да се направи помпена станция”, уточни градоначалникът.

Той допълни още, че трафик към улица „Велико Търново” няма да се пренасочва. Изпълнението от южната страна на жп линиите ще е двуетапно. „В  първия, който в момента разглеждаме, са развръзки в съществуваща улична мрежа, без никакви отчуждавания. Това ще позволи функциониране на съоръжението в изцяло завършен вид. По „Димитър Талев” и „Македония” в участъците, които водят към съоръжението, ще бъде въведено еднопосочно движение. От „Македония” ще се влиза, през „Димитър Талев” ще се излиза. Това решение отменя отчужаването. В последствие ще вземем решение дали искаме да разширяваме тези улици допълнително и респективно дали искаме да отчуждаваме. Към настоящия момент няма да се наложи отчуждаване. Такова няма да има и от северната страна на проекта”, успокои собствениците на имоти кметът.

Колкото до самия пробив под гарата- решението е той да се изпълни безизкопно. Ако има отворен изкоп, той ще е в рамките на гаровото пространство, в никакъв случай в рамките на уличната регулация.

„През следващите години Община Пловдив ще осигури транспортно преминаване в посока север-юг и обратно на две места. В момента изчисляваме цената на Модър- Цареве и започваме работа там. Този проект трябва да изпревари ремонтните дейности по пробива, които ще са през 2020-2021г. Тогава ще започне същинската работа по строителството. Дотогава общината ще направи така, че да изпълни Модър- Царевец, където възлагаме инжеренирнг за проектиране и изпълнение. Ще работим и по превръщане на улица „Куко” в транспортна връзка между бул. „Македония” и надлез Родопи. Кукош ще бъде разширена в и ще поеме трафика. Продължаваме работата и по връзката на Кукленско шосе с „Цар Симеон”. Подготвяме няколко алтернативни маршрути, които до голяма степен ще бъдат изградени до момента, в който започне работата по пробива. С този линеен график няма да се създадат никакви проблеми в предвижването север- юг”, смята Тотев.

Инвестицията на общината ще е именно в контактната зона на северната и южната част на града. „Тези инвестиции няма да бъдат малко. Към тях ще бъде добавено и пешеходното преминаване на Сточна гара, тъй като то не е включено в проекта. Най-вероятно ще искаме да се изгради 8-мтрово подземно съоръжение с два метра велоалея и шест метра пешеходен подлез. Сега обаче ни е внесена и транспортно-комуникационната схема на новия мол, който ще се намира на Сточна гара, която предвижда надземна връзка. Още не сме сигурни кое преминаване ще реализираме- подземно или надземно”, уточни на финал кметът. И обеща всички детайли около проекта да станат ясни в понеделник.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина