АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Нов строеж тръгна в Стария град под храма „Свети Димитър“

Строителството трябва да продължи до 2020 година

Строеж на нова къща за гости стартира преди дни в Стария град на едно от най-централните места на Трихълмието. Имотът на новия хотел се намира между Гражданския клуб и АМТИИ, и между двата храма – „Успение Богородично“ и „Свети Димитър“.

Строителството предизвика недоволството на пловдивчани от леенето на бетон и мръсотията по улица „Стоян Чомаков“. Строежът все пак изглежда в нормален за българските стандарти вид – чистотата на калдъръмената улица е нормално, макар и самите камъни да не са подредени по най-качествения възможен начин.

Информационната строителна табела дава малко данни за обекта. Според нея той е съобразен с нужните изисквания от Община Пловдив и специфичната зона на Старинен Пловдив. Строителството трябва да продължи до средата на 2020 година. Проектант е арх. Елена Сидерова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. За вдъхновено творческо отношение към Развитието и ПОДОБРЯВАНЕТО на овехтялото Трихълмие; за крепка подкрепа на администрацията на управл;яващата клептокрация; за висок естетизъм в привличането на многобагрени декорации, маймунджулуци и ДИНОЗАВРИ чиновникът „Стар Град“ заслужава ДВЕ заплати всеки месец, звание Почетен Съселянин и Тиквен Медал ЕРМ.
    Хвала!
    ДОЛО АВТЕНТИКАДЖИИТЕ . . .
    ВСЕ ПО-ПРИВЛЕКАТЕЛЕН, ВСЕ ПО-СТАРИНЕН, ВСЕ ПО-ДРЕВЕН И ДАЖЕ ВСЕ ПО-ВЕЧЕН . . . майно льо!
    Глупости, Рим бил „Вечният Град“ = ROMA, CITTA AETERNA, как не!
    (Индженеринг БайГанев)

  2. Не е вярно твърдението от агитката, че там е “…имало възрожденска къща и следва новата сграда да бъде нейна възстановка. Поровете се малко …”

    Колкото и да се ровите, нито в арх. Христо Пеев, нито в старите кадастри от Йосиф Шнитер няма “възрожденска къща” там. Както и към Света Неделя, както и към джамиите тук имаше лепнати едноетажни сиромашки стаички, достъпни от проход в приземието на двуетажното оформление към площадчето. Плюс малко празно място откъм Гражданския клуб.

    Каквито празни места впрочем имаше из Трихълмието тук-таме, например над Гребенарови / и Ритора между Хемус и Княза; на Панайот Волов; Зора и др.

    Които празни места явно предизвикват ожесточени апетити от новобогаташите за творби като българосъветския ресторант над Пълдин от пишман-пловдивчаните Роменски; като чудовището срещу Ламартин (докато там на четвъртия ъгъл срещу КлиЕнти си остана невъзстановена възрожденската двуетажна къща, и тя рязана от регулацията на Шнитер, на леля Наварт и сина й Сурен, радиотехник, видима на стари снимки до средата на 70-те).

    В най-добрият случай ще се прави наподобяваща архитектура “в стил” ама не Готически, а “възрожденЦки”, имитация, фалшификат, МЕНТЕ. Вместо интерпретация на Genius Loci. Каквито в епохата на НИПК се считаха за забранени, за KITSCH, КИЧ. Вместо нещо истинско, елегантно, както къщата Протохристови или Стайнови.

    Семейство стари анархисти Манчеви =Милка, син Чавдар, лудото Миле и др. обитаваха тези тук стаички със своеобразен Modus Vivendi скандализиращ еснафлъка наоколо: те си хранеха прасе на празното място; а и пчелни кошери имаха другаде за радост на махленските дечица, които въртаха центрофугата . . . кореняците ще потвърдят, че “възрожденска къща” тук нямаше = ето отсреща през улицата рускинята Зина от Английската гимназия, или по-долу на ъгъла Протохристови помнят Манчевите, и няма нужда отвисоко многознайници да ни наставляват да се . . . “поровим малко”, бре, бре!

    Отваряйте си очите, шарлатани всякакви щъкат с претенции, лъжи и мераци и няма кой да им се опре на агресията.

    НАПРОТИВ, НАВЪДИХА СЕ ЕДНИ ПОДГЪЗНИЦИ НА УПРАВЛЯВАЩАТА КЛЕПТОКРАЦИЯ КАТО ТУК КОМЕНТИРАЩИЯТ “СТАР ГРАД”, КОИТО ВЪЗХВАЛЯВАТ ДАЖЕ ПРОСТАЩИНИ КАТО БОЖИДАРДИМИТРОВИТЕ ДЕТО ИСКАШЕ ДА ПОДОБРИ И “ДОРАЗВИЕ” НЕБЕТ ТЕПЕ ЗАРАДИ ТУРИСТИЧЕСКИ ПЕЧАЛБИ, СЕРГИДЖИЙСТВО . . . (и Панагюрски съкровища в три размера)

  3. До кога всички ще сте безкрайно компетентни по всякакви въпроси? Вместо да се радвате, че това място се облагородява, то се излива мисъл и компетенция от недоказани специалисти! Хайде намерете си нещо положително и престанете да си чешите езиците!

    1. КАТО АСФАЛТИРАТ И ХИСАР КАПИЯ тогава трябва „…да се радвате, че това място се облагородява…“
      Е, по-заможните албански туристки тогава може да се пренасочат към динозаврите в Ново Село, още по-елегантно от прехваленото Филибе.

  4. Първо .Железата ,които се слагат говорят за висок строеж .Второ.Прави впечатление , че строежът навлиза в улицата ,която е общинска територия. Което пък ни навежда на мисълта за нечий чиновнически личен интерес.

  5. ИнДжинеринК Иб, Тотев мамин ИМПЕРИАЛист и КлептоКрат като как така е допуснал да се прави АРХИТЕКТИНГ в Трихълмието, или арх. Сидерова и тя ли е от САРБ (Селянки за Америк. Разви. на БГто)?
    Или хотелчето ше бъде и то осеметажничко? С асансьорче от Тунела? Или пък имитативно копие в Стил Възраждане?
    Щом не ни показват проект, ЧЕРТЕЖИ подпечатани от кулТурското министерство, значи пак нещо . . .
    Старият Град няма ГРАДОУСТРОЙСТВЕН ПЛАН, по който да се издават разрешителни.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина