АктуалноВластНовини

Ново 20 от понеделник за всички, които ползват електронните услуги на НАП

Без достъп за потребители с Windows XP. Промяната се правела с цел гарантиране на сигурността на обмяната на данни

Вижте какво ще ви е необходимо, за да използвате електронните услуги с новото, по-високо ниво на сигурност

От 17 февруари всички електронни услуги на Националната агенция за приходите (НАП) няма да бъдат достъпни за потребители с операционна система Windows XP и стари версии на браузери, припомнят от приходната агенция.

Потребителите на Windows 7, чиято поддръжка вече спря от производителя, би трябвало да имат достъп, но от приходната агенция не гарантират в кой момент порталът вече няма да бъде достъпен поради спиране на актуализациите на софтуера от Microsoft.

Промяната се прави с цел гарантиране на сигурността на обмяната на данни, тъй като Агенцията въвеждала нови мерки за сигурност. Така от понеделник, 17.02.2020 г., всички услуги, предоставяни от данъчните по електронен път, ще бъдат достъпни единствено чрез използването на транспортен протокол TLSv1.2. Това означава, че всички „клиенти“ на НАП, които ползват операционна система Windows XP и стари версии на браузери, след тази дата няма да могат да работят с портала за електронни услуги на Агенцията.

Хората, които използват операционна система Windows 7, чиято поддръжка от производителя изтече на 14.01.2020 г., ще имат достъп до портала, но Агенцията не може да гарантира в кой момент платформата няма да бъде достъпна поради спиране на актуализациите на софтуера от Microsoft.

За да използвате електронните услуги с новото, по-високо ниво на сигурност са необходими:

Персонален компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис – Windows 8; 8.1(преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit);

Web браузър : Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2;

Java, версия 8.х.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина