АктуалноКултураНовини

Ново признание за световно известната наша композиторка Добринка Табакова

Вторият ѝ авторски диск с хорова музика бе току що избран от критиците на престижното списание Gramophone за един от дисковете на 2019

Това се случва още преди специалното представяне на диска на пловдивчанката в Българския културен институт в Лондон на 22 Януари 2020

Преди Нова Година вторият авторски диск на Добринка Табакова беше избран за един от „Дисковете на Годината” от критиците на най-престижното списание за класическа музика „Грамофон”. Това ново признание за музиката на пловдивчанката идва след номинацията за Грами на първия ѝ авторски диск през 2014. Наред с това през 2019 нейната кантата „Векове на Медитации” беше избрана за една от 11-те най-добри композиции във Великобритания за последните 25 години и беше изпълняване в 10 от най-големите катедрали в страната.

Вторият авторски диск на Добринка Табакова е част от ролята ѝ на щатен композитор на ББС, и гост композитор на Катедралата в Труро. Дискът е с хорови творби и включва две симфонични поеми и множество църковни химни (на английски и на латински). Един от тези химни „Магнификат” беше определен от критиците като най-силната и прочувствена такава композиция писана до сега. Друга нейна творба за Рождество беше определена като една от петте най-добри такива композиции в Англия, а списанието „Хор и Орган” постави Добринка на заглавната си страница.

През 2019 година хорови творби на Добринка Табакова бяха изпълнени на закриването на Световния Икономически Форум в Давос, Швейцария, а също и в Уестминстърското Абатство и в Катедралата Свети Павел (Saint Paul) в Лондон. През Август ББС изпълни специално поръчаната композиция на Добринка Табакова за честването на 150 годишнината на Сър Хенри Ууд – създателя на най-големия концертен фестивал в света PROMS.

Именитата наша композиторка идва често в България. През 2019 тя беше гост на Юбилейния сезон на Софийската Филхармония, а в Пловдив прозвуча Българската премиера на нейния „Тропар за Свети Иван Рилски”. През Август тя беше гост-композитор на Фестивала за камерна музика в Ковачевица „Неотъпкана Пътека”. Освен във Великобритания и България, нейни творби бяха изпълнявани в още 15 страни, като Австралийското Радио я определи за един от най-изпълняваните в света съвременни композитори.

Добринка Табакова активно запознава света с красотата на Българската музика. Нейните „Модетюди” – в различни ладове и с типичните наши неравноделни ритми – се използват в обучението на млади пианисти, а третата част на нейния Концерта за Две пиана е базирана изцяло на български ритми.

На 22 Януари 2020 Българският Културен Институт в Лондон ще представи специален концерт с творби от втория авторски диск на Добринка Табакова.

Добринка Табакова е пловдивски музикант. Композиторката живее и работи от години в Лондон и на 8-ми октомври 2016-а година в рамките на Международният фестимал „Дни на музиката в Балабановата къща“ за първи път се представи на пловдивска сцена.

Топ музиканти от Лондон представят номинирания за Грами албум на Добринка Табакова

Добринка Табакова ще напише концерт за Пловдив за 2019-та

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина