АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Ново нашествие на инсекти в Пловдив (СНИМКИ)

Дни, след като миризливките изчезнаха, започна наплива на богомолките

И Общината не е пощадена

Буба Шаренкова

Само допреди седмица пловдивчани бяха пропищели от масово нарояване на миризливки. Гадините поизчезнаха в края на миналата седмица, но броени дни по-късно, за да няма празно се появиха техни заместници. Те са още по – неприятни, двойно по-стряскащи и седим пъти по грамадни. Те са богомолки.

Обикновено богомолките се опитват да се слеят с околния свят и са известни със способността си да висят с часове, маскирани като зелени клонки, но този път те са нахлули в блоковете по подобие на миризливките до високите етажи.

Историята с тях явно повтаря тази на миризлимките, които вече преминаха, след като създадоха масова истерия. Неприятните насекоми пъплеха по жиците, като лястовици събрали се за полет преди зимуване, и стигаха дори до най-високите етажи на блоковете. Домакините повече от месец събираха прането от терасите продължително, с рязко изтупване и многократно обръщане.

В социалните мрежи се появиха хиляди питания защо не се пръска и срещу вонящите твърди насекоми. Един пловдивчанин дори се вдъхнови и написа „Ода за миризливките“ *, а друг призова „Някой да поеме политическа отговорност“.

Стигна се и до преки обвинения спрямо управата на града.  Репортерска проверка на Под тепето, извършена на 2 октомври, след множество читателски сигнали показа, че Община Пловдив също не е подмината от проблема с вонещиците. Нашествието им бе обхванало и панорамната тераса на сградата на пл.“Стефан Стамболов“ 1.

В случая с богомолките репортерите ни веднага провериха какво е положението в Община Пловдив и установиха, че и там има дежавю. Те са по первазите на прозорците и са стигнали вече втория етаж на историческата сграда.

В народопсихологията миризливките са символ на богатство и за това не бива да се гонят от дома. За богомолката, дошла в къщи и кацнала на прозореца, се смята, че това е знак за просперитет и здраве.

След всичко казано, пловдивчани трябва да очакват здрава и богата зима.

  • Ода за миризливката

Легнах телевизия да гледам вечерта
Нещо зад врата ми прелетя.
Скочих в миг да се обувам
Едновременно с това и псувам
Твойта мама насекомо, да е*а.
Ако пак си миризливка, ще умра.
Щом наострих погледът си аз…
Ни бръм, ни тряс, ни прас.
Малката гадина мръсна,
да я барна ще я пръсна.
Докато обмислям плана,
миризливката я гледам на тавана.
Грабнах аз парче Емека…
неее, смъртта и няма да е лека.
С два-три финта хванах я в капана…
Ей сега е**ах аз твойта мама.
Бързо в тоалетната я пуснах
и от поглед грам не я изпуснах.
С две-три пускания на водата
си реших проблема със главата.
В стаята се връщам, вече по добре,
Гледам на тавана още две…
Д**ба .

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина