АктуалноЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Новият Център за професионално обучение към ТИЗ може да квалифицира 600 души годишно

Възпитаници на 6 професионални гимназии ще се обучават в комплекса в индустриалната зона

Вицепремиерът Томислав Дончев откри образователния център

Само за миналата година инвестициите в Тракия икономическа зона са почти 150 милиона, което е почти 10 процента от инвестициите в национални мащаби

Иво Дернев

„Откриваме нещо уникално днес. Това е първият по рода си Център за професионално обучение в индустриална зона. С откриването му Тракия икономическа зона дава пореден пример за успешен модел на сътрудничество между бизнеса, държавата и общините”, каза вицепремиерът Томислав Дончев на откриването на новия обучителен комплекс към ТИЗ в индустриалната зона край Раковски.

Центърът има капацитета да квалифицира 600 души годишно- служители на предприятията в района и ученици от професионалните гимназии. Директорите на шест училища и началникът на РУО Иванка Киркова сключиха днес споразумение за сътрудничество с Тракия икономическа зона, областния управител Здравко Димитров и заместник кмета на Община Пловдив Стефан Стоянов. Така възпитаниците на гимназиите ще могат да придобиват специфични умения в модерния и високотехнологичен обучителен център, за да се подготвят за пазара на труда.

„Липсата на квалифицирани кадри е сериозен проблем. Новите инвеститори имат нужда от такива хора, а тях ги няма. Дори кадрите от висшето образование, които излизат сега, не са достатъчно подготвени. Това е и задачата на този център- да квалифицира тези хора. Да обучава персонала на предприятията наоколо в технологиите от производството. Оборудването е абсолютно реално. Идеята е да махнем хората от скучните процеси”, обясниха от ТИЗ. Инвестицията в уникалния за страната комплекс е смесена- европейски, държавни средства и вложения от самия клъстер.

„ Във време на автоматизиране на производството главната задача е да се пести трудоемката ръчна работа и хората, които я изпълняват, да се преквалифицират. Смисълът на центъра е да подпомогне дуалното и професионално образование. Учениците от шест професионални гимназии ще могат да се обучават тук. 10 от най-големите компании в ТИЗ вече подкрепиха проекта. Ще се включат и други. Дуалното образование бележи абсолютен връх. Тази година са приети повече хора от последните 3 години общо. Деца и техните родители се ориентират отново към професионалното образование, което дава възможности за бързо кариерно развитие”, обясни зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов.

Росен Костурков от компанията SMC, която е осигурила част от технологиите в центъра, определи проекта като нещо, което не е правено до момента у нас.

„Тук е най-модерната техника в обучителните системи. Ще работят лицензирани преподаватели по нашите стандарти. Техниката и обучителните програми за базирани на японските”, каза той.

„Това, което виждам няма как да не ме радва. Инвеститорите имат нужда от квалифицирана работна ръка и този път е правилният. Когато бизнесът, държавата и общините работят заедно резултатите са налице”, подчерта областният управител Здравко Димитров.

В ТИЗ вече са инвестирани над 2 милиарда евро от 180 компании, на площ от 10 милиона квадратни метра.

„ Тракия икономическа зона е един от икономическите центрове на България. Освен да се радваме и гордеем с ТИЗ, ние трябва да се поучим и от опита тук. На България й трябват още 8-10 такива зони. В ход са промени, които ще провокират тези процеси. Инвестициите трябва да ги мерим и по добавената стойност. Трябва да произвеждаме скъпи и уникални неща, които да изнасяме. Това е пътят, който се прокарва тук”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

„Само за миналата година инвестициите в Тракия икономическа зона са почти 150 милиона. Което е почти 10 процента от инвестициите в национални мащаби. Колко ще бъдат инвестициите за 2019г. ще знаем в средата на следващата година. Абсолютен абсурд е, когато някои почне да коментира в първите дни на януари какви са били инвестициите миналата година. Данните се обработват до средата на следващата. 1,7 милиарда са инвестициите в национални мащаби за миналата година. Което е добре. При всички случаи може и по-добре. Но крайно време е вече да спрем да мерим инвестициите само като обеми. Огромно значение има в какво се инвестира. Едно е в производство на ишлеме с ниска добавена стойност и съвсем друго е във високотехнологични компоненти или изделия. Трябва да търсим второто. И трябва да полагаме всички усилия да се случва така” , отбеляза пред журналистите Томислав Дончев.

Вицепремиерът подчерта, че относно липсата на кадри голямата тема е професионалното образование. „Държавата прави много. Необходимо е да привлечем интереса на младите хора към професионалното образование. За съжаление в десетилетията назад то загуби престиж, което е грешка”, допълни Дончев.

Не скри, че новини около преговорите с Фолксваген на този етап няма.

„ Работи се по Закон за индустриалните зони. Голямата ни идея е всички процедури, свързани с опазване на околната земя, със Закон за земята, Закон за устройство на територията, да бъдат играни по отношения на индустриалната зона в началото.И когато в зоната се появи инвеститор, той да работи по най-бързата процедура, само с разрешително за строеж. Което отнема много по-малко време от сега. Сега, ако строиш фабрика, трябва да минеш 5-6 разрешителни режими. Това губи време. Инвеститорите бързат. Някои от тях искат да започнат строителство в рамките на годината. Според сега действащите закони, особено ако някой си хареса парцел, който е земеделска земя, докато се извървят всички процедури, минават 2 или 3 години. Което е абсолютно недопустимо. Ние трябва да бъдем бързи”, каза още вицепремиерът.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина