АктуалноБългарияГрадътНовиниПод лупа

Новите данъци биха донесли в повече 3 354 000 лева на Пловдив

Горе-долу колкото за една средна детска градина

Предложението на кмета влиза на сесия в събота

Изключения са заседанията на Общински съвет Пловдив в почивни дни в съвременната история на града. Третата сесия на новоизбрания местен парламент тази събота – 28 декември изненада още с обявяването си от председателя Александър Държиков в края на предишната. На изненаданите възгласи от залата, че е почивен ден, той само повтори репликата си „Насрочвам следващо заседание за 28 декември 2019 г.“

По-късно за всички стана ясно, че изборът на датата е продиктуван заради задължителния техонологичен срок за обсъждане на предложението за промяна на Наредбата за определяне на местни данъци и такси.

И така предложението влиза в дневния ред на сесията със същите параметри, както е публикувано на страницата на Общината за обсъждане. Или както ви информирахме по-рано накратко:

Предложението за новите данъци на пловдивчани – прочит между редовете

Туристическият 100% нагоре за най-малките и 20% за най-големите

Данък придобиване на максимално възможната стойност

Анонсираните 10 на 100 надолу за данък МПС се оказаха 5.

От мотивите за промените и оценка на въздействието става ясно, че ако бъде прието в този си вид, решението ще би донесло по прогнози 3 354 000 лева в повече в хазната на Пловдив. Сумата е с повече от половин милион по-ниска от стойността на изграждане на една нова детска градина.

Прави впечатление също, че предложението на общинският съветник от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков за 10-процентно намаление на екологичния компонент в данък МПС е следваща точка в дневния ред на сесията, след тази на кмета. Това е знак за интересен полотически сценарий.

Предложение от Евелин Парасков – Председател на ППГОС „Съюз за Пловдив”

Всъщност предложението на Парасков отговаря на анонсираното предварително от кмета Здравко Димитров и ресорния му заместник, за разлика от това на управата на града.

Предложение от Здравко Димитров – кмет на Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

  1. ЧЕСТИТО НА ПЕЧАЛИВШИТЕ. ЗДРАВКО И ЗДРАВКА – МНОГО БОЛНИ АМБИЦИИ, МАЛКО УПРАВЛЕНСКИ ПОТЕНЦИАЛ И ГОЛЕМИ ИЗБОРНИ ИЗМАМИ

  2. Здравка е кметицата. Здравко изпълнява и ужасното положение на Пловдив е видно. Днес транспорта беше в колапс. Не умеят и не разбират да управляват искат само 120 милиона лв.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина