АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Непрекъснат ръст на туристи в Пловдив

Тенденцията е стабилна за последните три години

Таня Грозданова

През второто тримесечие на 2018 година ръстът на туристите в Града на тепетата е със 105%, в сравнение с първото тримесечие на годината. Рекордните данни съобщи директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев, под чията шапка премина и ОП „Туризъм“.

Припомняме, че макар месеците януари, февруари и март обикновено да са слабите откъм потоци екскурзианти, тази година не бе точно така, заради допълнителните гости от Европредседателството.

„Броят на туристите, посетили Пловдив през последните 3 години, непрекъснато се увеличава. За този период ръстът е 27% от 2014 до 2017 година. 2018 година все още не е приключила, така че окончателно не може да се обобщи колко е ръстът, но такъв има. През миналата година градът е посетен от 520 000 туристи,“ добави Илиев днес по време на представяне на иновативната туристическа услуга City Card Plovdiv.

Основно два са профилите на туриста под тепетата: Първият е възрастен западноевропеец, който пътува в организирани групи, а вторият – е на възраст между 35 и 50 години, идват свободно и обикновено остава за 2-3 нощувки.

Традиционно градът ни се посещава от гости от: Франция, Великобритания, Германия, Испания, Белгия, както и от граждани на съседните ни държави и Азия. Не липсват и туристи от по-екзотични дестинации. Този месец е имало посетители от Латинска Америка.

По думите на Йордан Илиев, няма турист, който да дойде в Пловдив и да не посети Стария град, като след любимите им обекти там са: Античен театър, къща Хиндлиян, Балабановата къща и обновената Клианти.

На снимката: Баща и син от Норвегия разгледаха днес Регионалния природонаучен музей в Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина