АктуалноГрадътЗабравеният градКултураМненияПод ножа

Неправителствена организация скочи срещу идеята за саниране на паметници на културата в Пловдив

От „Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство” апелират да не се променя автентичността на ценните сгради с писмо до кмета и министъра на културата

„Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство” скочи срещу намеренията на Община Пловдив да санира паметници на културата в центъра на града. През седмицата кметът Иван Тотев заяви, че знакови сгради под тепетата ще бъдат санирани по програмата за енергийна ефективност, а това притесни членовете на неправителствената организация. Те излязоха с отворено писмо до Тотев, до министъра на културата Боил Банов и до директора на НИНКН Даниела Джуркова. Публикуваме позицията на „Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство” без редакторска намеса:

Научихме за прекрасното намерение на пловдивска община да доразвие програмата за енергийна ефективност. Притесни ни изречението: „Приоритет ще е културната инфраструктура, паметниците на културата, сгради в зони за въздействие и ансамбли в централната градска част и Капана.“
Уважаеми г-н Тотев,
Технологичният процес на саниране на каквато и да било сграда предполага увеличаване на външните й размери, което автоматично променя автентичните й архитектурни пропорции!
Подменя автентичният й вид! Нещо повече – в случая се използват неприсъщи за епохата на построяване на сградата-паметник материали!
Българската държава е ратифицирала множество международни документи свързани с проблемите, консервацията, реставрацията и поддържането на паметници на културата и архитектурата, между които и „Международната храта за консервация и реставрация на паметниците и забележителните места – Венеция 1964 г.“ – Венецианската харта!
Смисълът на Венецианската харта е насочен главно към запазване в автентичен вид на всички параметри на, който и да било паметник и на който дух намерението Ви да санирате посочените по-горе сгради противоречи. Венецианската харта не допуска неадекватни на епохата на строеж материали, какъвто фибранът, използван за санирането е.
Венецианска харта 1964 г.“:
– „Член 9
Реставрацията е дейност, която трябва да се предприема в изключителни случаи. Тя има за цел да запази и разкрие естетическите и исторически стойности на паметника и се основава на респекта към оригиналния материал и към автентичните документи. Тя свършва там, където започва хипотезата: всяка допълнителна възстановителна работа, считана за необходима по естетически или технически причини, се определя от архитектурната композиция на паметника и трябва да носи белега на съвременността. Реставрацията винаги трябва да бъде предшествана и придружена от археологическо и историческо проучване на паметника.
Дори в Наредбата за топлотехническите нормативи има текст, който гласи, че за сгради-паметници на културата нормативните изисквания не важат! Съвсем отделен е въпросът, че за да осъществите тези си намерения всеки проект трябва да бъде съгласуван с НИНКН.
Във връзка с последното и на основание Законът за достъп до обществена информация Ви молим да ни предоставите копия на съгласувателните становища на НИНКН за сградите-паметници на културата, които сте планирали да санирате!

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Майни, научаваме, че:
    „Стоянка Мутафова гостува днес на ОИ „Старинен Пловдив“ за 50-годишния юбилей“
    ОТКЪДЕ ДА СИ КУПИМ БИЛЕТИ?
    „Стоянка Мутафова гостува днес на ОИ „Старинен Пловдив“ за 50-годишния юбилей“
    „Стоянка Мутафова гостува днес на ОИ „Старинен Пловдив“ за 50-годишния юбилей“
    „Стоянка Мутафова гостува днес на ОИ „Старинен Пловдив“ за 50-годишния юбилей“
    „Стоянка Мутафова гостува днес на ОИ „Старинен Пловдив“ за 50-годишния юбилей“

  2. Особено на масивни тухлени стени от по 25 см. (1 тухла) дебелина СЪС ИЛИ БЕЗ СТИРОПОР – ВСЕ ТАЯ, НИКАК НЕ СЕ ПОДОБРЯВА, А ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ИЗКЪРПЯТ КЪДЕТО СЕ Е ИЗРОНИЛО; ДА СЕ ПРЕТЪРСЯТ КЕРЕМИДИТЕ И ХВАНАТ ВОДОСТОЦИТЕ И ДА СЕ ОСТАВЯТ =А=В=Т=Е=Н=Т=И=Ч=Н=И=

  3. Сградите се нуждаят от реставрация, но Тотев спокойно може и да ги санира, по подобие на сградата на EVN и Първа градска болница на големия архитект Овчаров, със стиропор.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина