АктуалноГласовеИзбориМненияНовини

Неохрон: ГЕРБ печели местния вот в Пловдив

Трима са основните претенденти за кмет на Община Пловдив: Здравко Димитров, Славчо Атанасов и Дани Каназирева

Останалите кандидати за кметове събират под 4 процента подкрепа, сочи проучването

При балотаж за кметския пост вотът е „на кантар“

Таня Грозданова

Изследователската асоциация „Неохрон“ представи резултатите от независимо проучване за нагласите на пловдивчани в навечерието на предстоящите местни избори. То е проведено сред 690 души в периода 7-13 септември 2019-а година. Извадката е представителна по пол, възраст и образование, като методът на набиране на информация е стандартизирано интервю „очи в очи“, поясни председателят на асоциацията Николай Близнаков.

Според данните, ПП ГЕРБ печели местния вот в Пловдив, като тримата основни претенденти за кметския пост на пл. „Стефан Стамболов“ 1 са Здравко Димитров, Славчо Атанасов и Дани Каназирева. Накратко, останалите кандидати за кметове събират под 4 процента подкрепа, сочи проучването, а при балотаж за кметския пост в Община Пловдив вотът е „на кантар“.

На предстоящите кметски избори балотаж в Пловдив със сигурност ще има, но към момента не може да се каже кои двама кандидати ще се явят на втория тур. Проучването сочи, че около 26% подкрепа събира настоящият областен управител Здравко Димитров, Славчо Атанасов и Дани Каназирева имат по около 21 процента подкрепа от пловдивчани. Последните двама притежават потенциал за повече и е възможно да достигнат резултата на представителя на ГЕРБ, коментира Близнаков.

Много от хората са заявили, че не са решили още за кого да гласуват или се колебаят.

„Балотажът се очертава труден, почни на кантар. Нещата в седмицата преди балотажа по принцип са много емоционални и затова не може да се каже със сигурност кой от тройката кандидати ще спечели на втори тур,“ коментира председателят на „Неохрон“.

Николай Близнаков отбеляза още, че наскоро издигнатият кандидат на БСП Николай Радев е четвърти по подкрепа – с около 7,5 на 100, но неговата кампания е съвсем в началото и резултатът му може да се покачи. Останалите кандидати за кметове събират под 4 процента подкрепа общо, тъй като са неразпознаваеми, сочи проучването.

Новият Общински съвет на Пловдив се очертава многоцветен и без пълно мнозинство на някоя политическа група. Изследването отрежда, че ГЕРБ води убедително с 34 процента подкрепа и продължава безспорно да е основната политическа сила в града.

Според данните, с близки резултати са НФСБ-ВМРО с 16% , Съюз за Пловдив с 14 на 100, БСП с 11% и Демократична България с около 4 %. Всички останали евентуални независими кандидати са под 4 процента.

От „Неохрон“ очакват избирателна активност около 55 на 100.

„Практиката показва, че тя винаги е по-ниска, така че участието вероятно ще е около 45 процента,“ коментира Николай Близнаков.

С много изпуснати шансове и несъществени изяви – така 42 процента от пловдивчани, участвали в допитването, оценяват работата на общинската власт за провеждането на Европейската столица на културата през 2019-а година. 22-ма на 100 я определят като провал, а като „много добра“ я оценяват 18%.

Попитани за главните проблеми на града, хората открояват три. Първо – високите данъци и такси, за това са гласували 56 процента от анкетираните. На второ място – тежкият трафик и проблемите с градския транспорт. И на трето – замърсената околна среда, корупцията и разпродажбата на общинско имущество.

В изследването пловдивчани са отговаряли и на въпроса на кои местни медииимат най-голямо доверие. При вестниците, естествено това е „Марица“, за електронните са класирали: Пловдивската обществена телевизия и Радио Пловдив. При сайтовете хората са класирали на челните места по доверие Под тепето и Трафикнюз, сочи социологическото изследване. Сумарно интернет сайтовете надминават по читаемост и доверие останалите медии.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Вальо, това, че вдигате Старибратов на пожар, преди изборите, не означава, че ще има промяна. Още повече, че кампанията ви ще е 15 дни, което не го прави лош кандидат, а просто от грешната партия.

  2. Ама много ви се иска сметка без кръчмаря!? Пловдив е син град …дайте да видим кой е кандидата на “Демократична България”! Още от сега се страхувате и мрънкате глупости. Изненадата предстои! Да не стане много интересно изведнъж!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина