АктуалноГласовеКултураМненияНовини

НДК рекламира Европейска столица на културата през цялата 2019-та

Информационен пункт и провокативна инсталация представят „Пловдив 2019” в Двореца на културата

НДК ще продава билети за събитията под тепетата догодина, ще помага комуникационно, технически и с ноу-хау

Евлоги Георгиев

НДК ще рекламира Пловдив- Европейска столица на културата през цялата 2019г. Екипът на Националния дворец ще помага в реализирането на най-значимия културен проект с нау-хау и дори с техниката, с която разполага институцията. Това предвижда Меморандумът за сътрудничество, който днес подписаха председателят на Борда на директорите на Националния дворец на културата Борислав Велков и кметът Иван Тотев. Споразумението касае годината на титлата, но и времето след 2019г., тъй като идеята е сътрудничеството да продължи дългосрочно.

Меморандумът е продиктуван от стремежа за популяризиране на проекта Пловдив 2019. Това е национален, най-големият културен проект в последните години в България, който е подкрепен от всички институции и градове в страната. Възможността да популяризираме събитията, които ще се случат в Пловдив, пред по-голяма публика е много важна и ключова в успешното реализиране на проекта. Партньорството с НДК е много важно за нас, обяви кметът и председател на УС на фондация „Пловдив 2019” Иван Тотев.

Това е спонтанно партньорство. Идея, която решихме да реализираме под формата на меморандум. НДК вече 37 години трупа опит и ноу-хау в сферата на културата и организацията на събития. След Европредседателството, смятаме че Пловдив 2019 е следващото най-голямо и значимо събитие за България. Културата не бива да бъде делена на такава в София, Пловдив, Варна или който и да било друг град. Ние сме малка държава и би трябвало да бъдем единни и сплотени, когато става дума за културно приобщаване и културно сътрудничество. Има много какво да направим в тази посока. Трябва да се отправи едно общо послание. Така или иначе генерално културата е подложена в световен мащаб на много предизвикателство, тя търси ходове за оцеляване и част от това оцеляване е да работим заедно, единни и сплотени, каза преди да положи подписа си в документа шефът на НДК Борислав Велков.

Той подчерта, че сътрудничеството, освен на ниво съдържание, ще е и чисто техническо. Знаете, че НДК инвестира много в техническо оборудваме за Европредседателството. Обнови всички свои зали и пространства. Бихме искали да помогнем и комуникационно, което е много важно- хората в София да са наясно какво се случва в Пловдив в рамките на календара и в това най-значимо национално събитие за 2019г. Няколко стъпки сме предприели на този етап. Една от тях ще е изграждането на информационен център „Пловдив 2019” на територията на НДК, в който софиянци и гости на Двореца ще имат възможност да се запознаят с всички събития през 2019г. в Пловдив. Ще направим и една инсталация във фоайето на НДК, която по един или друг начин ще провокира хората. Ще продаваме и билети за събитията в Пловдив през нашия нов билетен център, обяви Велков.

И допълни, че екипът на НДК вече има идея и за две събитията, които ще реализира в рамките на годината на столицата. Едното ще е в литературен клуб Перото. Там ще бъдат организирани литературни вечери „Пловдив 2019”, на които ще представяме автори от града на тепетата. Същата дейност ще бъде организирана и във Варна. Лятото пък в НДК ще бъде представен спектакъла „Медея”, който е част от програмата на „Пловдив 2019”, както и изложбата „Дим”.

Надяваме се да принесем нашия опит и да реализираме събития и след 2019г., тъй като говорим за културно сътрудничество с по-дълъг хоризонт, каза още Борислав Велков.

Това партньорство е изключително важно за нас. В лицето на НДК имаме център, през който минават 1 милион души годишно. Възможността да можем да популяризираме нашите събитията си там е изключително важна, подчерта Иван Тотев. Кметът уточни, че скулптурата във фоайето на НДК ще е символ на партньорството на Пловдив 2019 с Двореца на културата. Все още се обмисля как да изглежда тя, като фондацията разполага с готов проект, реализиран вече в центъра на Солун.  Борислав Велков заяви, че инсталацията във фоайето ще е изцяло решение на фондация. От Двореца на културата не поставят ограничения и предоставят пространството си.

Важното на това сътрудничество е обмяната на идеи, ноу-хау и опит. Пловдив 2019 ще даде изключителен тласък на творческите индустрии в цялата страна. Те имат нужда от този подем, каза на финал председателят на Борда на директорите на Националния дворец на културата.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина