АктуалноБългарияНовиниПод небето

На старт: Започва Черен петък!

Започнал като прелюдия към предколедния пазар зад океана, Черният петък се превръща бързо в истерия по целия свят

Данните на Google Trends показват, че 39% от всички покупки в България се правят именно в петък

С много лакти, безредие и нелицеприятни разправии минава Черният петък. Но това не е наше откритие. Започнал като прелюдия към предколедния пазар зад океана, Черният петък се превръща бързо в истерия по целия свят. Достатъчно е да видим невероятните репортажи от различни страни на чакащи с денонощия хора, зомбирани погледи и яко блъскане, препълнените пазарски колички.

В някои държави, а и у нас, денят на големия пазар се разширява от петък до няколко дни, та дори и до седмица на разпродажбите. Данните на Google Trends показват, че 39% от всички покупки в България се правят именно в петък, интересът към разпродажбите започва да расте постепенно от понеделник; а на четвъртък се падат 27% от търсенията през седмицата. Според проучване на международната платформа Black-Friday.Global Черният петък е известен на 61% от българите.

Факти в подкрепа

През миналата година стокооборотът на магазините през Черния петък е бил с над 600% по-голям от редовните пазарни дни.

Очаква се в масовите разпродажби през тази година да се включат 43% от потребителите – с 11% повече от миналата година.

Предвижда се всеки потребител да напазарува средно за 419 лева.

Реализираната икономия на човек се планира да бъде 427 лева.

Профил на купувача

Проучването на Black-Friday.Global у нас показва, че 34% от потребителите вече са взели решение за покупка и знаят какво ще купят. На един участник в разпродажбите се падат средно 3,7 закупени стоки. Най-често на Черния петък у нас се купуват дрехи, обувки, електроника, козметика и парфюмерия, битова техника. Най-активни ще бъдат потребителите между 8 ч. и 10 ч. сутринта, като според проучването подобни данни са регистрирани и през 2018 г. Българите възнамеряват да участват в разпродажбите както чрез онлайн магазините – 28%, така и в търговските центрове в градовете – 42%.

Нашите съвети

За да спечелите от покупките през Черния петък, се подгответе отрано. Първо си определете бюджета за този супер пазар и се постарайте да не излизате от него. Решете кои са неотложните ви нужди и степенувайте разходите. След като си набележите стоките, проверете цените им в няколко магазина през последните седмици. Стар търговски трик е преди такава акция те да се увеличават, за да се намалят драстично за Черния петък. Доколкото е възможно, проверете дали стоката е оригинална или с фалшиво лого, коя е годината на производство, вижте мнения във форумите за този модел, този произход и производител. Като потребители е добре да сте наясно, че намаленията рядко са cвъpзaни c пocлeднитe мoдeли на дадена марка, особено на ceзoннитe cтoĸи като дрехи и обувки. Обърнете внимание! Намаленията не важат за всички стоки и това е индивидyaлнo peшeниe на всеки магазин. Винаги четете дребния шpифт и условията на разпродажбите, обявени от търговците.

Източник: Активни потребители

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина