АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

На разходка с Пловдив Графити Тур

Разкриваме частица от култовите за уличното изкуство места под тепетата

Вече сме ви показвали Пловдив през погледа на гидовете от Free Plovdiv Tour, а днес изпробваме и най-новия им маршрут, посветен на уличното изкуство под тепетата. Plovdiv Graffiti Tour за момента се провежда всяка неделя и понеделник точно от 14 часа и започва от добре познатото място пред сградата на Общината. Нашият екип посети седмото издание на интересната обиколка и определено останахме впечатлени от нещата, които научихме и ни бяха разкрити. Турът е направен изцяло от проучванията на организаторите.

Нашият гид Велис изключително подробно ни запозна както с историята на графити културата в нашия град, популярните имена сред творците, така и с различните стилове. При обиколката не пропусна да ни покаже и класическото пловдивско изкуство и техниката „сграфито” на Димитър Киров, Георги Божилов – Слона и др. Изумени бяхме, че дори и като местни не обръщаме внимание на много от по-скритите творби, които са не по-малко впечатляващи от традиционни селфи любимци в Капана.

Графитите през последните години определено са страхотен начин за разнообразяване и разкрасяване на градската среда. С организирането на съвсем легални стрийт фестивали и даване на възможности за изява на творците те все повече облагородяват пространствата и губят ъндърграунд елемента си, за да се претворят в истински цветни истории.

Пловдив Графити Тур не е традиционен начин да разгледате града, но дава този специфичен поглед върху мястото, който не можеш да откриеш сам. В Lost in Plovdiv ви показваме само малка селекция от произведенията и силно препоръчваме да се разходите сами с професионалните гидове. Ще се учудите колко много ще научите!

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Един коментар

  1. Би трябвало да се прави разлика между уличните графити и техника сграфито. Те нямат нищо общо. Освен това графити по скалите на тепетата са престъпление. Да не говорим за графити по имоти за които собствениците не са дали съгласие и общината не е одобрила проект за изменение на фасадата. Това също е вън от закона.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина