АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

На опашка пред Апостола на Свободата (ГАЛЕРИЯ)

Стотици почетоха Васил Левски в полите на Бунарджика

Къде е днес Левски, чийто портрет е поставен в кабинетите на президент, министри, депутати, кметове, общественици, попита в словото си Христо Христов

„ Къде е днес Левски, чийто портрет е поставен в кабинетите на президент, министри, депутати, кметове, общественици? Къде е той, за да ни каже, че дела трябват, а не думи и още, че играем с живота на седем милиона българи и трябва зряло да се постъпва?   Къде и защо изгубихме любородието си и няма ли най-после да се помирим, за да заработим заедно за Отечеството си. И трябва ли непрекъснато да се въртим ту на запад, ту на изток, за да изпълняваме все чужди съвети. За такава ли България мечтаеше и се бореше Левски? За такава ли свобода увисна той на бесилото?”, попита в словото си по повод 146 години от гибелта на Апостола на Свободата Христо Христов пред паметника на великия българин в полите на Бунарджика днес. Там стотици пловдивчани почетоха паметта на Васил Левски и положиха цветя и венци в нозете му. Дори извиха опашка пред монумента.

„Има светини в историята на всеки народ, които надживяват превратностите на времето, надживяват идеологическите послания, политическите заблуди, боричкания за власт, пари и слава. Светини, които се издигат като икони, в тях народите се кълнат и не позволяват и прашинка да падне върху им. За българите това е Левски”, каза още Христо Христов от Общински комитет „Васил Левски“.

Водещ на възпоменателното честване бе актрисата от Драматичен театър – Пловдив Мария Генчева. В церемонията участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членовете на комитет „Родолюбие“ и Общински комитет „Васил Левски“, ученици от спортното училище „Васил Левски“, граждани, политически, обществени организации и медии.

Имаше много млади хора, дошли да паднат на колене пред саможертвата на Апостола и да му отдадат почит с минута мълчание. Пред паметника бяха учениците от Националната търговска гимназия, от Математическата гимназия, хлапета от няколко детски градини.

„България в момента е много динамично общество. Предстоят ни сериозни промени и избори. От всички нас зависи какво бъдеще ще изберем. Щастие за нас, за всяко българско поколение е, че може в хода на времето да измерва своя духовен и морален ръст чрез примера на Апостола.Затова името и подвига на Васил Левски са живи и ще живеят и в днешна и в утрешна България”, завърши в словото си Христо Христов.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина