АктуалноГласовеМненияНовини

Настилките и зеленината- най-коментираните елементи от представения проект за площад Централен

Предложиха на кмета да използва камъка от Альоша, за да го положи на площадното пространство

Вижте визуализациите на идейната разработка на арх. Румяна Пройкова и екипа й (ГАЛЕРИЯ)

Иво Дернев

Проектът на арх. Румяна Пройкова и екипа й бе подложен на 3-часов дебат в голямата семинарна зала на Дома на културата днес. Десетки архитекти, инженери, хора на изкуството и граждани, заинтересувани от темата, присъстваха на обявеното още миналата седмица  представяне на идейната разработка на проектантския екип.

В рамките на около час арх. Пройкова маркира в детайл архитектурните решения за преобразяването на сърцето на града, а дискусията в залата, къде много шумна и нападателна, къде в тона на диалогичността, продължи близо 120 минути. Пред всички, за да защити проекта, застана кметът Иван Тотев, който отговори на всички въпроси, макар някои от отговорите да не се харесаха на част от гостите на събитието.

Основни критики към идеята за нова визия на площада претърпяха някои от представените  настилките. Освен гранити е планирано и използване на така наречения земелрок- изкуствената настилка, която се използва и в момента за пешеходните зони в Централна градска част. По предварителния план тя трябва да бъде положена извън обхвата на древния форум, който ще бъде изцяло маркиран в обновеното площадно пространство с гранитни плочи. Кметът подчерта, че на този етап не е ясно дали общината може да финансира полагане на 100 процента гранити в проекта. А жена от публиката му предложи да използва паметника на Альоша за целта, за да се спестят публични средства. Другият най-обсъждан елемент бе зеленината.

Какво бе представено, какво се предложи от публиката и до какви решения се стигна в дискусията, четете след малко!

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Арката по се харесва на любителите на мутробарока от скучния архитрав, който си е една каменна греда върху колони, а бабата се специализира напоследък в мутробарока.. Та така…

  2. Показаните театрални бутафории претендиращи за „анастилоза“ не почиват на никакви податки, разкопки и находки. Измислица. Свободно съчинение ала академик БожоДи. Баба Ру Пройкова следва да си скъса дипломата и да се завърне в роднио Бургас да си отпочине, че да се отърве Градът от навлеци.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина