АктуалноБългарияКриминалеНовиниПод лупа

Напрежение в пловдивското село Кадиево, заради незаконно настанили се роми до сладкарски цех

Проблемът е неглижиран с години

9-членно ромско семейство, вдигнало незаконни бараки до работилница със 150 души персонал, е предизвикало преди дни пожар и буквално застрашило бизнеса

Дани Каназирева: Случаят в Кадиево с незаконните постройки е емблематичен, предприети са мерки и този път законът ще бъде спазен

Областният управител Дани Каназирева съобщи, че незаконните постройки на ромите до сладкарската фабрика в село Кадиево ще бъдат премахнати, а на семейството ще бъде предложен алтернативен вариант за настаняване.

„Не мога да приема за нормално, 150 работни места да бъдат застрашени, инвестиция в региона да бъда застрашена и с години никой да не предприеме мерки. Това за мен е недопустимо“,  коментира Каназирева.

По думите й, веднага след подадения сигнал от собственика на фабриката Николай Христозов, е извършена цялостна проверка от областна администрация. Направена е среща и с новото ръководство на община Родопи. Установено е, че земята, върху която са постройките е общинска собственост,  за тях няма никакви строителни книжа и семейството не е плащало до сега никакви местни данъци и такси. Сезирани са МВР и социалните служби към община „Родопи“.

Категорична съм и ще изискам в най-бързи срокове постройките да бъдат премахнати. Още днес съставеният констативен акт за незаконно строителство от общинската администрация ще бъде връчен на  семейството. От страната на МВР ще бъде извършена проверка на живеещите в незаконните постройки, от които 9 са деца. От страна на  Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в община Родопи също ще бъде извършена проверка. Социалните трябва да предложат вариант за преместване на семейството и най-вече да осигурят нормални условия за живот на малолетните деца“, обясни областният управител

Според Каназирева трябва да се спре с толерирането на подобни случаи и законите да се прилагат към всички.

„За мен не съществува нито една причина и правен аргумент, този проблем толкова години да не бъде решен. Благодаря за бързата реакция на община „Родопи“ и решимостта да се справи този път с проблема.  Предприетите мерки ще  доведат  до социализиране на това семейство и до подобряване живота на децата“, допълни Каназирева.

От своя страна собственикът на сладкарската фабрика Николай Христозов разказа, че ромите, които са залепили бараките си на оградата на цеха, са предизвикали преди дни пожар и буквално са застрашили бизнеса му, а начинът  им  на  живот крие риск от зарази.

По думите му никоя институция досега не е обърнала внимание на проблема, въпреки че плаща данъците си в община Родопи и дава хляб на 150 човека.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Като са от 50 години там, защо не си плащат всички задължения към хазната. Защо нямат нотариален акт на земята, а е общинска. Да ги изселват малко ли помощи получават от държавата. При тия девет деца сигурно ще взимат и повече пари и от работниците в цеха.
    Едни ще плащат всичко, а други ще живеят на гърба им като паразите.

  2. Г-н Христозов защо не казахте къде вървят обратните води от цеховите ви?????????
    Ни ма те не носят зараза????????????
    И то по голяма от тази на ромите,обратните ви води вървят в канала,който се намира от другата страна на улицата срещу ромите. Които зарихте с г-н Чолаков предишния кмет на Кадиево!!!!Това не носи хепатит а холера (чума)БЕЗСРАМНИЦИ!!!!!!!!!

  3. Тези хора живеят там повече от 50 години.
    Тогава още цеха на г-н Христозов изобщо не е съществувал.Самият той не е знаел къде се намира Кадиево!Хора не ставайте смешни нужно ли е да се гонят хора на който и пра дедите им са живеели там,за да съществува цеха на г-н Христозов!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина