АктуалноБългарияГрадътНовиниПод лупа

Най-много сигнали за незаконно строителствои по ЗУТ при омбудсмана на Пловдив

Мудност, безсмислена кореспонденция между Община и районните кметства, занижен контрол, формални отговори – това са проблемите, които се виждат често след анализа  

Сигналите от граждани за устройство на територията и незаконно строителство отново оглавяват класацията за второто шестмесечие на изтеклата 2019 година. Това става ясно от отчета на Омбудсмана на Пловдив и анализа му. В приемната на в.и.д. Обществен посредник на територията на Община Пловдив Борислав Стаматов за половин година са постъпили 140 сигнала, от тях най-многобройните – 24, са именно по това направление.

„Те са по-малко в сравнение със същия период на 2018-а година. Тогава бяха 34 броя, но поставените въпроси от гражданите са сходни“, коментира Стаматов.

Анализът откроява конкретните проблеми, които пораждат първото място на броя жалби по това направление. Става дума за: мудност, безсмислена кореспонденция между Голяма община и районните кметства, занижен контрол и формални отговори. Предвид характера и значимостта на сигналите, касаещи този раздел, почти всички от тях са проверени на място от екипа на обществения посредник.

Омбудсманът на Пловдив е категоричен, че администрацията действа бавно при обработването и реакцията на сигнали със съмнения за незаконно строителство.

„Забавянето идва най-вече от воденето на безсмислена кореспонденция между районната и централната администрация относно собствеността на земята, върху която е построен обектът.“

Друга причина за забавяне на преписки от този характер е бягането от отговорност. Например, районната администрация избягва да се занимава с обекти, чиито проекти са одобрени в Община Пловдив, въпреки че има право да проверява и контролира такива строежи, посочва Борислав Стаматов.

Друга група сигнали поставя въпроси със социална значимост като: недоразумения, неспазване на срокове, лоши изпълнения, липса на контрол при извършване на саниране на сгради по програмата на правителството. Точно такъв сигнал е имало за лошо качество на строително монтажните работи и занижен контрол по проект „Подобряване на градската среда в Община Пловдив“ по Оперативна програма „Регионив растеж“.

Отговорите от страна на администрацията по този тип сигнали са формални и незадоволителни за гражданите. Поради тази причина от инситуцията, многократно са изисквали повторни проверки и по-конкретни отговори и становища на поставените въпроси.

„През изминалия период получихме множество сигнали с молба за съдействие за възстановяване на настилки след различни ремонти, в това число и на „ВиК“ ЕООД. В тази посока фрапиращ беше сигналът за разкопаване в централната градска част за полагане на кабели от страна на кабелен оператор и след това невъзстановени тротоарни настилки. Оказа се, че това разкопаване е без съответното разрешение, нарушителят не е санкциониран, защото не е хванат на място.“

Контролът за тези дейности е занижен, анализира омбудсманът. Борислав Стаматов заяви, че неналагането на санкции е лош имидж за Община Пловдив и е в ущърб на данъкоплатците.

Не на последно място трябва да се отбележи, че приемната на институцията се посещаваше от граждани, които поставиха въпроси за строителни проблеми извън територията на гр. Пловдив, места извън териториалната компетентност на Обществения посредник. Въпреки това, тези граждани бяха приети, получиха нужната им информация и бяха консултирани как да се обърнат към органа, от който зависи разрешаването на проблема им. Всичко това означава, че институцията се ползва с доверието и на граждани извън нашия град, похвалиха се от Кабинета на Обществения посредник.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина