АктуалноВкусът на градаЗабавлениеНовини

Над 40 винопроизводители от цялата страна в юбилейното издание на „Дефиле на младото вино“

Тазгодишният фестивал подкрепя образованието

Наближава един от най-сладките градски фестивали- „Дефиле на младото вино“. Десетото юбилейно издание на събитието ще събере над 40 винопроизводители от цялата страна и майстори на традиционната местна кухня в последния уикенд на месец ноември – 23, 24 и 25.
Тазгодишният фестивал се организира в подкрепа на образованието и по-специално на студенти, обучаващи се в направления на производствените процеси в хранително-вкусовата промишленост и туризма. 5% от приходите на фестивала ще бъдат инвестирани в поощряването на някои от най-изявените студенти от специалности винопроизводство, кетъринг и туризъм от Университета по хранителни технологии – Пловдив.

Стимулирането и развитието на младите кадри в образователната система е мисия на Съвет по туризъм. Всяка година студентите участват във фестивала като доброволци. Тяхна задача е да помагат на производителите в презентиране на продуктите, като по този начин се създава тясна връзка между бизнеса и образованието. С радост организаторите признават постигнатите резултати, доказателство за които са студентите, участвали с доброволчески труд на щандовете преди години, а сега ги откриваме отново на същите щандове, но вече част от екипа на фирмите, обясняват организаторите.

Участие във фестивала ще има и от Аграрен университет – Пловдив. Те ще представят вино, което се произвежда именно в базата на университета. Техни студенти ще вземат активно участие на щандовете на производителите. В програмата на феста се включват и студенти от АМТИИ, от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Висше Училище по Агробизнес и Развитие на Регионите – ВУАРР. Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Пловдив и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника спомагат за популяризирането на събитието като осигуряват брошури за посетителите и ги насочват към обектите на фестивала.

Събитието се организира от Съветът по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Университета по хранителни технологии – Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019“, професионалните гимназии, висшите учебни заведения и всички участници във винения бизнес. „Дефиле на младото вино” заема важно място в събитийния календар на Пловдив и е част от Националния туристически календар.

10 години любов към младото вино в Старинен Пловдив

През 2009 г. в архитектурен резерват – Старинен Пловдив стартира инициативата на Съвет по туризъм – Пловдив, а Община Пловдив застава твърдо зад идеята. В първото си издание 16 български производители на младо вино за пръв път излагат своите продукти в 6 възрожденски къщи в Стария град на Пловдив. През 2010г. община Пловдив награждава с грамота Съвет по туризъм – Пловдив за принос в организирането на „Дефиле на младото вино” 2010 г. и утвърждаването му като национален фестивал. Участници са 20 винарски изби, а посетителите са над 5000. „Дефиле на младото вино” 2011 привлича повече от 7 000 посетители от Пловдив, страната и чужбина. Организаторите на събитието – „Съвет по туризъм – Пловдив“ са наградени за представяне на туристическа дестинация в VIII международно изложение „Културен туризъм“. През 2012г. събитието е посетено от над 15 000 души. През 2013 година се състои петото издание на „Дефиле на младото вино“. Създадена е традиция фестивала да се провежда с богата съпътстваща културна програма. 2014г. – Фестивалът привлича за участие 24 винопроизводители от цяла България, от които 4 нови винарски изби. Новост е участието на 9 производителя на мед – ОПС „Акация 1899“. През 2015г. празниците, посветени на виното, започват още от понеделник, когато се открива съпътстваща програма, предшестваща дегустациите, наречена „Дни на младото вино”. Годината е 2016, над 18 000 души през 3-те дни се наслаждават на младите вина на 32 винопроизводители от цяла България. Дегустационната комисия раздава награди Дионис – златно, сребърно и бронзово отличие за най-добрите млади вина. Събитието е обявено за „Най-оригинално събитие в областта на туризма“ от Община Пловдив. Деветото издание на „Дефиле на младото вино“ регистрира над 21 000 посетители през последния уикенд на ноември 2017г. Многобройни организирани групи с чуждестранни и български туристи се включват в дегустациите в Стария град на Пловдив. Фестивалът печели втора поредна година титлата „Най-оригинално събитие в областта на туризма“ от Община Пловдив.

„През 2018г имаме рекорден брой участници – 46 производителя. Тази година ще имате възможност да опитате вината на 36 винарски изби, от които 6 за първи път участват в дефилето. Рекорден е и броят на съпътстващите храни – 10 производителя ще ви ободряват с храна и напитки, различни от винения еликсир”, съобщават организаторите.

„Дни на младото вино“ ще съпътстват фестивала през цялата последна седмица на ноември с различни културни прояви в градска среда, повечето от които с вход свободен за посетителите. Тази година са включени образователни филми, рисуване с вино, урок по дегустация, музикално-танцова програма. В петък /23 ноември/ фестивалът започва в 13 часа с Дионисиево шествие от площада пред Общината. След кратка програма танцьорите и музикантите от ансамбъл „Тракия“ ще поведат множеството към Стария град, където се състои откриването на фестивала от официалните лица и музикално-танцовата програма на ансамбъла.

„След това ще се поснимаме със забавните табелки, които организаторите са подготвили специално за любителите на виното. Освен това в събота и неделя ще правим йога упражнения с Фам и вино в ръка, ще се докоснем до сладкарското изкуство със сладкарница „Молле“ и ще си направим бургер по наш вкус с Мавруда BBQ. Посетителите ще могат да закупят жетони за тридневната дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации. Един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, ще се предлагат на покупна цена заедно с жетони в различни пакети. 4 жетона ще се предлагат за 2 лева, а 12 са 6 лева. Комплектът от чаша с осем жетона е 8 лева”, разясниха организаторите от Съвет по туризъм.

В събота на официалната вечеря -„Вечер на майсторите на виното” ще се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента, определен от дегустационната комисия в състав от 7 човека, който се провежда в Университет по хранителни технологии от представители на академичната професионална общност, технолози-енолози и сомелиери. Оценката на потребителите е в отделна класация, като за целта желаещите, попълвайки анкетни карти, дават своя глас за най-добрите вина, а някои от тях след изтеглянето на томбола получават награди – бутилки селектирано младо вино, брандирани тирбушони и др. Тази година ще бъдат връчени и плакети за почетен участник на винопроизводителите, подкрепили фестивала от първите му издания до предстоящото 10то издание.

Съветът по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Университета по хранителни технологии – Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019“, професионалните гимназии, висшите учебни заведения и всички участници във винения бизнес. Спонсори на събитието са: Райфайзен банк ЕАД, Херти АД, КЦМ Трейд ООД, Табак маркет АД, Димитър Маджаров – 2 ЕООД, Техно Акташ АД, Ледена епоха. Партньори на събитието са: минерална вода „Клисура“, Енко пластикс ЕООД. Официален хостинг партньор: ЕТН Хост. Събитието се извършва в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. „Дефиле на младото вино” заема важно място в събитийния календар на Пловдив и е част от Националния туристически календар.

Повече информация на www.wineshowplovdiv.events

Facebook събитие: https://www.facebook.com/events/250922158899876/

Програмата:

• ПОНЕДЕЛНИК, 19 НОЕМВРИ
ТРАКИЙСКИ ОБРЕДЕН РИТУАЛ
Специален филм представящ възстановка на тракийски обреден ритуал, автор Владислав Севов. На финала ще дегустираме селектирани вина от участниците в „Дефиле на младото вино“ 2018.
19ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР МУЗЕЙ ТРАКАРТ, подлез „Археологически“, вход свободен

• ВТОРНИК, 20 НОЕМВРИ
РИСУВАНЕ С ВИНО под музикалния съпровод на група „Le’Push“, студенти от АМТИИ
В събитието могат да се включат и малки и големи и ще е съпроводено с дегустации на селектирани вина от участниците в „Дефиле на младото вино“ 2018.
19ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР МУЗЕЙ ТРАКАРТ, подлез „Археологически“, вход свободен

• СРЯДА, 21 НОЕМВРИ
УРОК ПО ДЕГУСТАЦИЯ с Илиян Петракиев – най-добър сомелиер за 2016г.
Начални стъпки в дегустационния процес
19ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР МУЗЕЙ ТРАКАРТ, подлез „Археологически“, вход свободен

• ЧЕТВЪРТЪК, 22 НОЕМВРИ
СКИС „НЕМЕЗИДА“, с участието на младата джаз певица Мирослава Пейчева, студент от АМТИИ
Музикално-танцов спектакъл
18ч. РИМСКИ СТАДИОН, вход свободен

• ПЕТЪК, 23 НОЕМВРИ
ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ с участие на АНСАМБЪЛ „ТРАКИЯ“
14 ч. СТАРИЯ ГРАД – ул. Съборна 2-4 /при лоши климатични условия на Римски стадион/
предхождано от ДИОНИСИЕВО ШЕСТВИЕ от площада пред Общината от 13 ч. с участието на Ансамбъл „ТРАКИЯ”, в ролята на бог Дионис – Виктор Бойчев

16ч. – 17ч. – ФОТО КЪТ
Да си направим забавни снимки за спомен от юбилейното издание на дефилето
ПЛОЩАДА над ХИСАР КАПИЯ, пред Туристически инфо-център

• СЪБОТА, 24 НОЕМВРИ
13ч. – 15ч. РАБОТИЛНИЦА „НАРИСУВАЙ ПЛОВДИВ“
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР БЯЛАТА КЪЩА, ул. Пълдин 12, вход 10лв.

14ч. ЙОГА С ВИНО с ФАМ
ПЛОЩАДА над ХИСАР КАПИЯ, вход свободен

16ч. ДЕСЕРТНИ ШОТОВЕ
Демонстрация на СЛАДКАРНИЦА МОЛЛЕ
ИКОННА СБИРКА (двор), ул. Съборна 22, вход свободен

• СЪБОТА, 24 НОЕМВРИ
21 ч. ВЕЧЕР НА МАЙСТОРИТЕ НА ВИНОТО -2018
Гала вечеря и награждаване на най-добрите млади вина
РЕСТОРАНТ „ЛАЙПЦИГ“, бул. Руски 70, куверт 48 лв.

• НЕДЕЛЯ, 25 НОЕМВРИ
12 ч. ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТИ, ПОДХОДЯЩИ ЗА КОМБИНАЦИЯ С ВИНО
КЪЩА БИРДАС (двор), ул. Съборна, вход свободен

14ч. НАПРАВИ СИ БУРГЕР
Най-гладните ще имат възможност да си направят сами бургер с продукти по избор на щанда на МАВРУДА BBQ HOTSPOT
БАЛАБАНОВА КЪЩА, двор, ул. Константин Стоилов 57, вход 7лв.

• ПЕТЪК, СЪБОТА И НЕДЕЛЯ – 23, 24 И 25 НОЕМВРИ
ДЕГУСТАЦИИ НА МЛАДО ВИНО НА ПОВЕЧЕ ОТ 30 БЪЛГАРСКИ ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛИ

ПЕТЪК, 23 НОЕМВРИ – 14-18 Ч.
СЪБОТА, 24 НОЕМВРИ – 11-18 Ч.
НЕДЕЛЯ, 25 НОЕМВРИ – 11ч.-17ч.
СТАРИЯ ГРАД НА ПЛОВДИВ

*Танцово – музикална програма през трите дни с участието на Ансамбъл „ТРАКИЯ”

*ИЗЛОЖБА „ПЪТ НА МЛАДИТЕ“ през трите дни
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР БЯЛАТА КЪЩА, ул. Пълдин 12, вход свободен

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина