АктуалноВластГрадътМненияНовиниПод ножа

МРРБ потвърди за несъответствие в кадастъра и ПУП, относно спорния парцел в Кършияка

Грешката ще бъде коригирана по служебен път

Кършияклии отново стяга протест в неделя

Има несъответствие между кадастралната карта на Пловдив и ПУП-а, касаещо зелената площ зад хотел „Санкт Петербург”. Това бе потвърдено днес и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в отговор на журналистическо питане.

Грешката в Кадастралната карта е била допусната преди 10 години. Там пише, че имотът от 16 декара е със статут за застрояване. В същото време съществуващият Общ устройствен план на Пловдив и в частност Подробният устройствен план –план за застрояване и регулация (ПУП-ПРЗ) на терена сочат, че спорният терен е зелена площ и не може да бъде застрояван.

В същото време ПУП-ът на имота не е бил променян през годините и според ОУП теренът е за озеленяване, отново посочиха и от Община Пловдив.

Според отговора на МРРБ „Кадастралната карта и кадастралните регистри (КККР) на гр.Пловдив са одобрени със Заповед №РД-18-48/03.06.2009 г. на Изпълнителния директор на АГКК-София. КККР е влязла в сила и е в режим на поддръжка. ПИ с ИД 56784.506.534 с площ 19026 кв.м, начин на трайно ползване „Комплексно застрояване“, собственост на „Международен панаир Пловдив“ АД е образуван по Заповед №РД-18-48/03.06.2009 г. на ИД на АГКК-София за одобряване на КККР на гр.Пловдив.”.  

През 2009-а година старият собственик на целия имот от над 19 дка иска разделянето му на два имота с общината. За града остават близо 3 дка и именно тогава била допусната грешката при вписване след подялбата.

След като данните бяха потвърдени още веднъж на местно и национално ниво, във въздуха остава да виси въпросът „несъответствието“ в Кадастралната карта умишлено ли е, или е „техническа грешка“.

Тук е мястото да припомним, че при поставянето на двойния навес за спирка на градски транспорт на Тунела –Север от страната на кв. Капана монтажът се отложи с няколко месеца, тъй като работниците се натъкнаха на подземни гаражи, които липсваха на Кадастралната карта.

От МРРБ твърдят, че от създаване на Кадастралната карта до момента не са имали сигнал за казуса с разминаването. Ведомство изрично подчертава, че Кадастъра е „регистрационна система, която не оказва влияние върху отреждането и отразява фактическото състояние на имота,“ тоест „по никакъв начин не оказва влияние на самите имоти“.

Накрая става ясно, е Агенцията по кадастър ще отстрани грешката по служебен път, след като е сезирана.

Кършияклии отново стяга протест в неделя от 14 часа на мястото.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина