АктуалноБългарияЕвалаКултураНовиниФотогалерия

Момичето със слънчогледите на Майстора плува по Гребния канал в Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

Изумително е как самодейци от Кюстендил разпространяват изкуството на Владимир Димитров – Майстора

Снимки: Георги Матов

Един учител по рисуване от едно малко градче и децата, които е увлякъл в изкуството, превърнаха близо 5 декара площ от водната повърхност на Гребния канал в най-голямото платно за рисуване.

Стотици пловдивчани аплодираха в продължение на повече от десет минути впечатляващия мултимедиен спектакъл с плаващи и светещи картини на Владимир Димитров-Майстора на Гребната база в събота вечер.

Уникалният проект „Плаващи картини сред водата– провокирай въображението“ е дело на кюстендилската школата по рисуване „Новите майстори“, с преподавател Евгени Серафимов и под режисурата на Лозен Йорданов и е част от календара на Пловдив – Европейска столица на културата.

Идеята преплита съвременност и традиция, като пресъздава в иновативен танцов спектакъл емблематични творби на Владимир Димитров – Майстора на едно нива, а на второ те „оживяват“ като артистична инсталация върху водна повърхност.

Фрагменти от емблематичното „Момиче със слънчогледи“ на Майстора плуваха в канала на Гребната база, като най-големият от инсталацията бе с площ 9 на 14 метра с изображението на девойката. Около него кръжаха гигантски слънчогледи, достигащи 6 на 7 метра. Елементите от тази творба са били пресъздадени със 120 литра боя от млади художници.

Другите картини на майстора бяха представени чрез съвременни технологии – лазери и диодни видеостени пред трибуните на Гребната база в Пловдив от танцуващи в народни носии девойки.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Дано тези прекрасни хора бъдат забелязяни и оценени извън България , където със сигурност няма да оставят художници и танцьори посред нощ и на тъмно да скачат във водата за да събират творбите си ! Късмет ви пожелавам таланта ви е изключителен !

  2. Едно от най-вълнуващите представления, които съм наблюдавал. Накара ме да се чувствам горд, че съм от Кюстендил. Браво на Евгени Серафимов и на певиците и момичетата от студио ,, Дебют“ и целия екип. Супер сте!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина